Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1791: Wolfgang Amadeus Mozart døde i Wien, 35 år gammel. Han ble gravlagt to dager senere på gravlunden Sankt Marxer Friedhof utenfor byen. En rekke populære forestillinger knytter seg til komponistens begravelse, som at han ble lagt i en massegrav for fattiglemmer, og at den eneste som fulgte ham til graven var graveren selv. Ifølge Wikipedia ble Mozart gravlagt etter tidens skikk i en enkeltgrav, på et område av gravlunden som var avsatt for borgere (ikke aristokrater). Videre skal gravfølget ha omfattet minst fem andre musikere, blant dem komponistene Antonio Salieri og Franz Xaver Süssmayr. En tredje legende, om at det brøt ut en voldsom storm midt under begravelsen, blir visstnok tilbakevist av samtidige værrapporter fra universitetsobservatoriet i Wien.

1933: Brennevinsforbudet ble opphevet i USA, etter å ha vart i 13 år, 10 måneder og 18 dager. Forbudet var blitt omtalt som «The noble experiment» da det trådte i kraft i januar 1920. Utilsiktede effekter som økt kriminalitet, stigende arbeidsløshet, tapte skatteinntekter og galopperende økning i forekomsten av forgiftninger var blant årsakene til at oppslutningen om forbudet med tiden skrumpet til et minimum. Ettersom forbudet hadde hjemmel i Det 18. grunnlovstillegg, ratifisert i 1919, kunne det ikke oppheves uten at grunnloven ble endret. Løsningen ble vedtaket av Det 21. grunnlovstillegg. Av de totalt 27 tilleggene som den amerikanske grunnloven omfatter, er det bare det 21. som opphever et tidligere vedtatt tillegg.

1952: «The Great Smog of ‘52» la seg over London. Smog er en betegnelse på akutte opphopninger av forurensning i lavere luftlag, et fenomen som på grunn av kullfyring har plaget London helt siden førindustriell tid. Tilfellet i 1952 oppsto i en periode med kaldt, stille vær. Byen ble liggende under et gulaktig lokk av «ertesuppetåke» («pea soup fog») i fire døgn. Sikten var så dårlig at all biltrafikk stanset opp, inkludert buss- og ambulansetrafikk, og fotgjengere måtte famle seg langs husveggene. Syklister rapporterte at de ikke kunne se så langt som til sitt eget forhjul. Selv kino- og teaterforestillinger måtte avlyses fordi smogen krøp inn i salene. Smogkatastrofen førte til at rundt 100.000 londonere måtte behandles for luftveisplager. Det er anslått at 12.000 mennesker døde som en direkte følge av hendelsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse