Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Fisker som drar garn. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby, KSU.NO / NettStudio
Fisker som drar garn. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby, KSU.NO / NettStudio
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Gyngende hav og suget i magen når man når bølgetoppen. Kvalmen som står i halsen mens bestefar roper lystig fra dekk at vi må komme opp for da kommer sjøsyka til å gi seg. Det han ikke forstår er at synet av gammelonkel Ole som river innvollene ut av fisken og mater måsene ikke er akkurat det to tenåringsjenter trenger akkurat nå.

Jeg vokste opp med flere fiskere i familien. Lukta av nykokt torsk og rogn var vanlig, til og med lever ble brukt og ansett som en delikatesse. Etter fjøstid dro bestefar ut for å dra garn og bestemor kalte ham opp via VHF når middagen nærmet seg klar. – Tustnagutt, Tustnagutt - over.

Annonse
Annonse

Fiskeri har vært og er fremdeles viktig

Fiskenæringen har hatt stor betydning for befolkningen i Kristiansund og på Nordmøre. Tilgangen til matfatet er kort, både til eget bruk og til næring. Selv om populariteten til fiskeryrket inntil nylig har hatt en nedgang de senere årene, er det gledelig å se at interessen for karrierevei innen fiskeri- og havnæring er økende hos våre ungdommer nå.

Interessen er så stor at det er kamp om plassene både på sommerfiske og ved linjer som fangst og næring ved de videregående skolene. Den marine næringen lokker stadig flere, da man erfarer at arbeid på og i havet fortsatt vil være viktig for kommende generasjoner.

Beredskap, nye næringer og kunnskap

Sammen med landbruket er fangst og fiske noe av de viktigste delene av beredskapen vår. Vi lever i en urolig verden og mer enn noen gang bør vi se verdien av å være selvforsynt - om det er fra vann eller land - helst begge deler.

Det er derfor forståelig når mange blir skeptiske til nye næringer som for eksempel havbunnsmineraler. Det er da vi trenger kunnskap.

Annonse
Annonse

I framtida vil vi ha flere utfordringer enn tilgangen til en bærekraftig matforsyning. Vi trenger kraft, vi trenger utvinne nødvendige mineraler, listen er lang.

Men først og fremst bør vi sørge for å innhente kunnskap om hvordan vi kan sørge for det vi trenger uten at det går på bekostning av andre viktige ressurser og hvordan vi kan gjøre det grønne skiftet på en bærekraftig måte.

Uttak av havbunnsmineraler

For en tid tilbake sendte politikerne i Kristiansund høringssvar i forbindelse med utredning av mulighet for uttak av havbunnsmineraler. Det ble en debatt rundt det som jeg mener er viktig. Men det viktigste er at vi støtter at et slikt uttak får bred utredning, at vi vet hva vi gjør og hva vi ikke kan gjøre.

Utredning må til

Kunnskapsinnhenting slik at vi ikke gjør noe som er uopprettelig for livet i havet. For havet vil være viktig for alle generasjoner som kommer, både som egen matforsyning og næring. Spørsmålet blir om vi kan gjøre begge deler, eller om vi må se andre steder, det får utredning vise.

Og mens jeg skriver disse ord sitter jeg å titter ned på havna og lurer på om bestefar trekker garn i dag. For det gjør han enda i en alder av 90 flere ganger i uka og det vil han nok fortsette med til sin siste dag - for fiske blir også en livsstil og en kilde til så utrolig mye mer enn mat.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hei Siri. Gi meg et eksempel på eldre som klager på ungdom. Litt sånn helt i grenseland for hva noen ...
@Anne Mari SandshamnDu har ikke fulgt særlig godt med - Fylkeskommunen er i gang med nedbemanning. Politikerne har vedtatt at 50 stillinger ...
@Terje SundsbøSiden su stiller spørsmål med det som står der, så må jeg svare JA, siden du tydeligvis ikke skjønnte det.  ...
@Anne Mari SandshamnEr det snipp snapp snute for Langfjordforbindelsen og Todalsfjordprosjektet? Er ikke dette Frp sine hjertebarn?I dagens RB kan en lese ...
https://www.rbnett.no/nyheter/i/JblPd4/stor-ryddejobb-i-fylket-kvitter-seg-med-13-selskaper, jaja, da er iaffal MA ute av dansen på enda lengre tid :) Sitat fra innlegg i RB jeg ...
@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse