Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1773: Nordamerikanske kolonister bordet tre britiske handelsskip i Boston havn og kastet skipenes last av te i havnebassenget. Mennene var forkledd som mohawkindianere. Aksjonen var en protest mot den forhatte te-loven som var vedtatt av det britiske parlamentet samme år, og som la tunge skatter og importrestriksjoner på de amerikanske koloniene. Selve aksjonen skal ha foregått uten blodsutgytelse, men 342 kasser te ble ødelagt og farget vannet i havnebassenget brunt i dagevis. Britene besvarte provokasjonen med å innføre en rekke nye lover som blokkerte handelen og begrenset Massachusetts’ selvstyre. Hendelsene i Boston havn, som skulle gå inn i historien under navnet «The Boston Tea Party», ble et vesentlig skritt på veien mot den amerikanske frigjøringskrigen.

1930: Mannen som er blitt kalt «det moderne bankrøveriets far» møtte sin skjebne i Illinois. Tyskamerikaneren Herbert Lamm hadde bakgrunn fra den prøyssiske hæren. Som forbryter tok han i bruk sine kunnskaper ved å planlegge hvert røveri som en militær operasjon. Han studerte og memorerte bankenes etasjeplaner, skaffet seg oversikt over alle tenkelige fluktveier fra åstedet og satte opp nitide tidstabeller for hendelsesforløpet. Lamms metoder gjorde ham til en av mellomkrigstidens mest fremgangsrike bankranere og et ofte kopiert forbilde for andre kriminelle, blant dem John Dillinger. Under et ran i Illinois 16. desember 1930 ble Lamm og banden hans omringet av 200 politifolk og væpnede borgere. En intens skuddveksling fulgte, men da Lamm innså at stillingen hans var håpløs, valgte han å ta sitt eget liv.

1997: En episode av animasjonsserien Pokémon utløste epileptiske anfall hos hundrevis av japanske barn. Episoden ble sett i ca. 27 millioner husstander og hadde pågått i 20 minutter da en sekvens som omfattet blinkende, stroboskopartede lyseffekter rullet over skjermene. Sekvensen viste seg å ha svært uheldige virkninger på seere med fotosensitiv epilepsi. Ifølge japanske myndigheter måtte 685 barn ha øyeblikkelig helsetilsyn i minuttene etter at sekvensen ble vist, og 150 av dem ble sykeshusinnlagt. I tillegg måtte flere personer ha helsehjelp etter å ha sett sekvensen i et nyhetsinnslag om hendelsen samme kveld. Det såkalte «Pokémon-sjokket» i Japan førte til endringer i de nasjonale reglene for bruk av lyseffekter i animasjonsfilmer. Den aktuelle episoden av Pokémon (avsnitt 38, sesong 1) er aldri siden vist på japansk TV.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse