Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 oktober 2019 05:55
Del på Facebook
Memento Mori av Dalton-gjengen. Fra venstre til høyre: Bill Power, Bob Dalton, Grat Dalton og Dick Broadwell.  Foto: Wikimedia
Memento Mori av Dalton-gjengen. Fra venstre til høyre: Bill Power, Bob Dalton, Grat Dalton og Dick Broadwell.  Foto: Wikimedia

Som del av vår spalte "Tilbakeblikk" vil vi publisere frekvente artikler med noen utvalgte hendelser om hva som skjedde nasjonalt og / eller internasjonalt på den spesifikke datoen.

1892: De beryktede Dalton-brødrene møtte sin skjebne i byen Coffeyville i Kansas. De tre brødrene og banden deres hadde opprinnelig spesialisert seg på togrøverier, men denne dagen forsøkte de å rane ikke én, men to banker i Coffeyville samtidig, i fullt dagslys. Dessverre for ranerne ble en av dem gjenkjent på vei inn i byen. Da de stormet ut av bankdørene med byttet, ble de møtt av et kuleregn fra byens borgere. Fire av de fem bandittene (to av dem Dalton-brødre) ble drept på stedet. Yngstebroren Emmett Dalton overlevde mirakuløst, til tross for at han var truffet av 23 skudd. Han fikk livstidsdom men ble benådet etter 14 år. Emmett Dalton livnærte seg senere som forfatter og filmskuespiller i Hollywood. I 1931 ga han ut memoarboka «When the Daltons Rode». En spillefilm basert på boka ble lansert i 1940.

1930: Det britiske luftskipet R101 styrtet ved Allonne i det nordlige Frankrike. R101 var en del av luftfartministeriets ambisiøse program for å utvikle flyvende langdistanseruter i det britiske imperium. Med sine 223 lengdemeter var skipet det største luftfartøyet verden hadde sett. Etter noen innenlands testflyginger satte den sølvfargede giganten kursen mot India om kvelden 4. oktober. Over kysten av Frankrike begynte skipet å miste høyde, og ved halv tre-tiden om natten styrtet det med fronten i bakken. 48 av de 54 personene om bord mistet livet. I granskningen som fulgte ble det mer enn antydet at skipet burde ha vært bedre testet før det la ut på jomfruturen, men at reisen var blitt fremskyndet av prestisjehensyn. Tungrockbandet Iron Maiden mediterte over R101s skjebne i sangen «Empire of the Clouds», utgitt i 2015.

1969: Første del av «Monty Python’s Flying Circus» ble vist på BBC. Komiserien gikk over 45 episoder fordelt på fire sesonger, og blir av mange ansett som en merkestein i TV- historien. Noe mindre kjente er de to episodene som den britiske komedietruppen spilte inn for vesttysk fjernsyn i 1971 og 1972, etter invitasjon fra TV-produsenten Alfred Biolek. Episodene bar navnet «Monty Python’s Fliegender Zirkus» og var i hovedsak innspilt i Bayern. Den første ble spilt inn på tysk, et språk som var fremmed for alle de seks Monty Python-medlemmene, som derfor måtte pugge replikkene ved hjelp av lydskrift. Andre episode ble klokelig spilt inn på engelsk og dubbet til tysk. Eric Idle har senere forklart britenes tyske sideprosjekt på følgende måte: «Tyskerne kom til oss og sa ‘hør her, vi har ingen humor, men vi forstår det slik at dere har det. Kan vi få låne den?’»

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse