Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 januar 2019 05:55
Del på Facebook
Gandhi på vei til et bønnemøte dagen før han ble drept. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons.
Gandhi på vei til et bønnemøte dagen før han ble drept. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons.

1948: Den indiske statsmannen og frigjøringslederen Mohandas Karamchand Gandhi, bedre kjent som Mahatma Gandhi, ble myrdet i New Delhi. Gandhi var på vei til et bønnemøte da han ble skutt ned på kloss hold av hindunasjonalisten Nathuram Godse. Drapet skal ha vært motivert av Gandhis rolle under delingen av India i 1947. Ifølge Wikipedia var Gandhi blitt utsatt for attentatforsøk hele fire ganger tidligere, det siste så sent som ti dager før han døde. Mer enn to millioner mennesker deltok i sørgeprosesjonen som fulgte ham til kremasjonsstedet. Etter hans død sa Albert Einstein om Mahatma Gandhi: «Kommende generasjoner vil ikke tro at en slik mann – av kjøtt og blod – har vandret på vår jord.»

1959: Skipet som er blitt kalt «Det danske Titanic» gikk ned utenfor sørspissen av Grønland. I likhet med det berømte passasjerskipet var M/S «Hans Hedtoft» ansett som synkefritt. Skroget var inndelt i sju vanntette kamre, noe som ifølge skipsingeniørene ville holde det flytende selv om noen av kamrene skulle bli fylt med vann. 55 passasjerer og et mannskap på 40 var om bord da skipet la ut på sin jomfrutur mellom København og Julianehåb på Grønland. Omkring 20 sjømil sør for Kapp Farvel støtte skipet på et isfjell. Den siste meldingen fra skipet lød: «Vi synker langsomt.» Alle de 95 om bord antas å ha omkommet i forliset. Det eneste vrakgodset som noensinne ble funnet etter skipet var en rød og hvit redningsbøye med påskriften «Hans Hedtoft, København». Bøyen er i dag utstilt i Frelserens Kirke i Julianehåb (Qaqortoq).

1968: Nordvietnamesiske styrker innledet den såkalte Tet-offensiven. Første fase av operasjonen besto i et koordinert angrep på et hundretalls byer i Sør-Vietnam. Offensiven skulle komme til å vare i åtte måneder og koste mer enn 100.000 sivilister livet. Anslagene for de militære tapene spriker, men det er på det rene at de angripende FNL-styrkene (også kalt Vietcong) mistet betydelig flere soldater enn sørvietnameserne og amerikanerne. Likevel er Tet-offensiven blitt karakterisert som et psykologisk vendepunkt i krigen. Ikke minst angrepene på den amerikanske ambassaden i Saigon gjorde et dypt inntrykk på opinionen i USA, og førte til at den folkelige motstanden mot krigen vokste.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse