1702: En voldsom bybrann la tre firedeler av den svenske byen Uppsala i aske. Årsaken til brannen er aldri brakt på det rene, men ifølge samtidige kilder pågikk infernoet i 14 timer. Hundrevis av bolighus og en lang rekke offentlige bygninger og institusjoner gikk tapt. Blant landemerkene som ble helt eller delvis rasert var Uppsala domkirke, Uppsala slott, byens botaniske hage og flere av universitetets bygninger. Også bygningen der det såkalte Uppsala möte (Sveriges viktigste kirkemøte) ble holdt i 1593 fikk store skader. Et ukjent antall mennesker omkom i katastrofen. Brannen kom til å få store konsekvenser for historieforskningen i Uppsala, ettersom de fleste av byens arkiver og biblioteker var gått opp i røyk. Først et halvt århundre senere var byen å anse som gjenoppbygd. Bybrannen i 1702 var den verste i Uppsalas historie.
1914: Jubileumsutstillingen i Kristiania åpnet i Frognerparken, som en storstilt markering av hundreårsdagen for Norges grunnlov. Inspirert av de såkalte «verdensutstillinger» som var på moten over hele Vesten, var utstillingen en mønstring av norsk landbruk, industri, arkitektur og samfunnsliv. Ca. 200 bygninger ble oppført på utstillingsområdet. Blant de mest imponerende var Maskinhallen sør for dammene, Industrihallen for enden av broen, og den monumentale Hovedrestauranten med fløyer på hver side av Frognerelva. Utenfor det egentlige utstillingsområdet, omtrent der tennisbanene ligger i dag, var en fornøyelsesavdeling med bl.a. karuseller, pariserhjul, lilleputtjernbane og en «Kongolandsby» befolket av 80 innleide afrikanere. 1,4 millioner mennesker besøkte utstillingen i løpet av de fem månedene den varte.
1940: Nylonstrømpen ble lansert i USA. Det er anslått at 780.000 par røk ut av hyllene i løpet av den første dagen nyheten var i salg, og 64 millioner før året var omme. Kunststoffet nylon var utviklet ved den kjemiske fabrikken Du Pont i et forsøk på å erstatte den dyre og lite slitesterke silkestrømpen. I februar 1942 måtte fabrikken stanse produksjonen av strømper for å vie seg til den stadig mer krevende krigsindustrien. Stansen utløste strømpepanikk («stocking panic») blant amerikanske kvinner, og nylonstrømper nådde astronomiske priser på svartebørsen. På sensommeren 1945 annonserte Du Pont at fabrikken hadde gjenopptatt produksjonen av strømpene. Fabrikken klarte likevel ikke å betjene mer enn en brøkdel av etterspørselen, noe som førte til slåsskamper («nylon riots») og endeløse køer foran varemagasinenes strømpedisker.
(©NTB)