Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
27 mai 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1180: Slaget på Ilevollene i Trondheim ble utkjempet 27. mai 1180. Striden sto mellom Sverre Sigurdsson og hans birkebeinerhær på den ene siden, og Magnus Erlingssons hær av heklunger på den andre. Heklungene skal ha vært tallmessig fullstendig overlegne, med ca. 4000 mann mot birkebeinernes 1000. Likevel klarte kong Sverre og hans menn å nedkjempe heklunghæren gjennom listige flankeangrep. Slaget endte med at heklungene ble jaget på flukt, og Magnus Erlingsson måtte trekke seg ut av Trøndelag. Det endelige slaget mellom Sverre og Magnus sto ved Fimreite fire år senere. Da falt Magnus Erlingsson og 2000 av hans menn i en blodig sluttkamp om kongemakten i Norge.

1894: Forfatteren og legen Louis-Ferdinand Céline ble født utenfor Paris, under navnet Louis-Ferdinand Destouches. Gjennom romaner som «Reisen til nattens ende» og «Død på kreditt» skulle han få ry som en av Frankrikes mest omstridte og innflytelsesrike forfattere i det 20. århundre. Céline brøt med franske litteraturtradisjoner ved å skrive på et muntlig folkespråk, med rause doser av pariserslang og vulgarismer. Hans mørke realisme og pessimistiske menneskesyn bidro også til å gjøre ham beryktet. Céline skrev antisemittiske pamfletter i 1930-årene og støttet Vichy-regimet under den tyske okkupasjonen. Etter krigen gikk han i skjul i Danmark, der han ble arrestert og fengslet etter en dramatisk flukt over Københavns hustak julaften 1945. Den amerikanske beatbevegelsen dyrket franskmannen som en kulthelt i 1950-årene. Celine døde i 1961, 67 år gammel.

1942: SS-koryfeen Reinhard Heydrich ble dødelig såret under et attentat i Praha. Heydrich ble omtalt av Hitler selv som «mannen med jernhjertet», og huskes som en av de mest brutale og skremmende skikkelsene i den tyske nazieliten. Som sjef for «Hovedkontoret for rikssikkerhet» var han ansvarlig for å identifisere og nøytralisere fiender av regimet og personer som var uønskede i Det tredje rike. Heydrich ledet Wannsee-konferansen i januar 1942 og var sentral i planleggingen av folkemordet på jødene. Han var bestyrer for de okkuperte områdene i Böhmen og Mähren da tsjekkoslovakiske partisaner gikk til angrep på bilen han satt i. Etter sin død ble Heydrich dyrket som en martyr av nazibevegelsen. I 1943 utkom et frimerke til minne om ham, med SS-mannens dødsmaske fremstilt som en heroisk byste etter klassisk modell.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse