Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 mai 2019 02:00
Del på Facebook
Bram Stoker. Foto: Wikimedia Commons
Bram Stoker. Foto: Wikimedia Commons

1822: En av Norges verste brannkatastrofer gjennom alle tider inntraff i Grue kirke i Hedmark. Mellom 500 og 600 mennesker var samlet til pinsegudstjeneste i kirken da veggen i sørskipet tok fyr midt under prekenen. Mengden styrtet i panikk mot dørene, som ikke lot seg åpne fordi de vendte innover. I løpet av få minutter var kirken overtent. Så mange som 117 mennesker kan ha mistet livet i brannen. Ifølge kirkebøkene i Grue var bare 12 av de omkomne menn, de øvrige var kvinner og barn. Sognepresten var blant dem som berget livet ved å klatre ut gjennom vinduene. Årsaken til brannkatastrofen var trolig en gnist fra et fat med glør som kirketjeneren bar med seg under tenningen av alterlysene. Etter brannen i Grue kirke ble det besluttet at alle kirkedører i Norge skulle vende utover.

1897: Bram Stokers klassiske skrekkroman «Dracula» kom ut i London. Stoker hadde opprinnelig sett for seg at romanen skulle hete «The Un-Dead», men endret tittelen i siste øyeblikk. Navnet Dracula hadde Stoker støtt på i sine mangeårige studier av europeisk folklore. Det skrev seg opprinnelig fra Vlad II, hertug av Valakia, som hadde tatt tilnavnet Dracul («drage») da han ble tatt opp i den ungarske Drageordenen i 1431. Hans sønn Vlad III førte navnet videre som patronymikon og kalte seg Dracula. Til tross for gode kritikker ble romanen om den blodtørstige greven ingen gullgruve for Bram Stoker. Han døde lutfattig i 1912, og året etter måtte hans like fattige enke la originalmanuskriptet til «Dracula» gå for to pund på auksjon. Først etter at F.W. Murnau lanserte filmadapsjonen «Nosferatu» i 1922 ble boka en bestselger.

1940: Evakueringen av britiske og franske styrker fra Dunkerque begynte. Under kampene ved byen var nærmere 400.000 allierte soldater blitt omringet av tyske tropper på kysten av Nord-Frankrike. Storbritannias statsminister Winston Churchill karakteriserte situasjonen som en katastrofe, og hevdet at «hele roten og kjernen og hjernen i den britiske hær» sto i akutt fare for å bli utslettet. Den storstilte evakueringen av soldatene, som fikk kodenavnet «Operasjon Dynamo», pågikk fra 26. mai til 4. juni. Rent praktisk foregikk den ved at en vrimmel av små fartøyer ferget soldatene fra strendene og ut til ventende krigsskip. 700 mindre båter, mange av dem fiskekuttere og private lystbåter, deltok i operasjonen. Totalt 338.226 soldater ble reddet. Til tross for at operasjonen måtte anses som særdeles vellykket, advarte Churchill mot å feire den som en seier. I en tale i Underhuset 4. juni sa han: «Kriger vinnes ikke gjennom evakueringer.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse