Annonse

Rotlaus Rotlaus

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1711: Kong Frederik IV av Danmark-Norge ga ordre om at Helsingør skulle isoleres med makt for å hindre spredning av byllepesten som var brutt ut i byen. Avsperringen ble satt i verk ved at et stort antall soldater dannet en jernring på to kilometers avstand fra bygrensen. Om noen forsøkte å ta seg ut av byen, hadde soldatene ordre om «sådanne uden persons anseelse straks at nedskyde og dræbe». Også ni omkringliggende landsbyer ble isolert på lignende måte. Folk sto fritt til å passere sperringene utenfra, så sant de belaget seg på å bli værende i byen på ubestemt tid – ut igjen slapp de ikke. Ingen soldat måtte komme nærmere en innbygger enn 150 skritt. Pestutbruddet nådde et drepende klimaks i juli måned, før det litt etter litt gikk tilbake. Da sperringene ble hevet i oktober, var nesten 40 % av Helsingørs 1500 innbyggere døde.

1967: Skotske Celtic ble den første nordeuropeiske klubben som vant Europacupen for serievinnere, i dag kjent som Mesterligaen. Siden oppstarten i 1955 hadde turneringen vært fullstendig dominert av Real Madrid, Milan og Benfica. Celtic hadde gått videre fra semifinalen på bekostning av den tsjekkoslovakiske (nå avviklede) klubben Dukla Prag. I finalen på Estádio Nacional i Lisboa møtte de et Inter-lag som var beryktet for sin kyniske spillestil. Italienerne tok ledelsen 1–0 etter sju minutter og la seg oppskriftsmessig bakpå med 11 mann i forsvar. Likevel klarte skottene å bryte den italienske muren ved to anledninger, og vant kampen 2–1. Celtic-laget som vant europacupen fikk klengenavnet «The Lisbon Lions». 14 av de 15 spillerne i troppen var født innenfor en radius av 15 kilometer fra Celtic Park, klubbens hjemmebane i Glasgow.

2011: «The Oprah Winfrey Show» gikk på lufta for siste gang, etter totalt 25 sesonger og 4561 episoder. Oprah Winfrey begynte sin mediekarriere som nyhetsoppleser i radio i 1971. I 1978 debuterte hun som talkshow-vert på en kanal i Baltimore med programmet «People Are Talking». Fra 1986 hadde hun sitt eget riksdekkende show. Winfreys program fikk kolossal gjennomslagskraft, noe som blant annet kom til uttrykk i at amerikanernes kjøttforbruk sank momentant da hun annonserte at hun hadde sluttet å spise hamburgere av frykt for kugalskap. Blant showets mange berømte øyeblikk er intervjuet med Michael Jackson i 1993, der Jackson avslørte at han led av hudsykdommen vitiligo. «The Oprah Winfrey Show» er det mest sette talkshowet på amerikansk TV gjennom alle tider.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte