Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 oktober 2019 05:55
Del på Facebook
Portrett av Graham Greene. Foto: Bassano ltd [Public domain], via Wikimedia Commons
Portrett av Graham Greene. Foto: Bassano ltd [Public domain], via Wikimedia Commons

1863: President Abraham Lincoln erklærte Thanksgiving som nasjonal fridag i USA. Den årlige høsttakkefesten hadde løselige tradisjoner tilbake til 1621, da britiske nybyggere benyttet dagen til å takke Gud for naturens gaver. Først fra Lincolns tid fikk Thanksgiving status som amerikanernes viktigste høytidsdag. Dagen feires den fjerde torsdagen i november, og vanlige innslag på festmenyen er fylt kalkun, søtpotet, tranebærgelé og gresskarpai. Tradisjonelt har det vært et poeng at alle fødevarer som serveres skal stamme fra Den Nye Verden. Ifølge ordlyden i Lincolns erklæring skulle dagen markeres til ære for «our beneficent Father who dwelleth in the Heavens», men feiringen av Thanksgiving har senere mistet mye av sitt religiøse innhold.

1941: Filmklassikeren «Malteserfalken» hadde premiere i New York. Filmen var John Hustons debutarbeid som regissør, og skulle også bli Humphrey Bogarts store gjennombrudd på lerretet. Bogart spilte rollen som Sam Spade, en figur som ble skoledannende for den såkalt «hardkokte» detektivskikkelsen i amerikansk kriminalfilm- og litteratur. Skuespilleren George Raft ble først tilbudt rollen, men takket nei fordi han ikke ønsket å jobbe med en uerfaren regissør. Han kom til å angre beslutningen. Rafts stjerne i Hollywood dalte raskt i årene som fulgte, mens Bogart seilte opp som en av filmbyens nye yndlinger. «Malteserfalken» er flere ganger blitt kåret til en av tidenes beste filmer.

1990: Tyskland ble forent som én nasjon, og Øst-Tyskland (DDR) opphørte å eksistere. Gjenforeningen markerte slutten på en 41 år lang deling av Tyskland. I gjenforeningstraktaten som var undertegnet i august samme år ble det slått fast at DDR skulle være en del av Forbundsrepublikken Tyskland, og at forbundsrepublikkens grunnlov skulle gjelde for hele riket. Etter forslag fra forbundskansler Helmut Kohl ble det vedtatt at 3. oktober skulle være Tysklands nye nasjonaldag. Avviklingen av den totalitære DDR-staten ble ikke til udelt lettelse for landets borgere. Etter bare få år kom mange av dem til å uttrykke en nostalgisk lengsel tilbake til livet i Øst-Tyskland. I populærkulturen nedfelte «ostalgien» seg blant annet i en fornyet interesse for Trabantbiler, østtyske fotballdrakter og dukkefilmserien om Jon Blund.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse