Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 november 2019 02:00
Del på Facebook
Coventry etter Luftwaffe sitt angrep på byen.Foto: Wikimedia Commons
Coventry etter Luftwaffe sitt angrep på byen.Foto: Wikimedia Commons

1940: Luftwaffe innledet bombingen av Coventry, som skulle utslette nesten hele byens sentrum i løpet av en eneste natt. Bomberaidet bar kodenavnet «Operasjon Måneskinnsonaten» etter Beethovens verk og var rettet mot Coventrys metall- og rustningsindustri. I løpet av natten ble omkring 600 tonn eksplosiver og tusener av brannbomber sluppet over byen fra tyske bombefly. Da den nye dagen grydde, var to tredeler av byens bygningsmasse skadd eller rasert. Byen praktfulle katedral fra 1500-tallet lå i ruiner. At bare 568 mennesker mistet livet, er blitt forklart med at store deler av befolkningen trakk ut av byen om nettene av frykt for bombing.

1960: Ray Charles gikk til topps på den amerikanske singellista med «Georgia on My Mind». Sangen var skrevet i 1930 av Hoagy Carmichael (melodi) og Stuart Gorrell (tekst). Det er blitt hevdet at Gorrell slett ikke hadde delstaten Georgia i tankene da han skrev teksten, men Carmichaels søster av samme navn. Uansett slo Ray Charles’ coverversjon så godt an i Georgia at den senere ble vedtatt som delstatens offisielle sang. Blant de utallige artistene som har spilt inn sangen er Louis Armstrong, Dean Martin, Glenn Miller, Ella Fitzgerald, Gladys Knight, Billie Holiday, James Brown, Van Morrison, Bing Crosby, Jerry Lee Lewis, Willie Nelson og Annie Lennox. «Georgia on My Mind» står oppført som nummer 44 på magasinet Rolling Stones liste over de 500 beste sangene gjennom alle tider.

1961: Beboerne langs paradegaten Stalinallee i Øst-Berlin våknet på ny adresse. Dagen før hadde kommunistpartiet vedtatt å utradere Josef Stalin fra Berlin-kartet med øyeblikkelig virkning, etter mønster av avstaliniseringsprosessen som pågikk i Sovjetunionen. 14. november sto en kort kunngjøring på trykk i DDR-avisene om at Stalinallee var omdøpt til Karl-Marx-Allee. Også trikkeholdeplasser, T-banestasjoner o.l. hadde fått nye navn. En iøynefallende virkning av nyordningen var at den kolossale Stalin-statuen som tronet over Stalinallee i all stillhet var blitt fjernet i løpet av natten. Fundamentet ble senere kamuflert med en vannfontene. Noen av arbeiderne som var utkommandert for å rive monumentet, beholdt deler av det som suvenirer. Stalins venstre øre er i dag utstilt i retrokafeen Café Sibylle i Karl-Marx-Allee.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse