Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 november 2019 02:00
Del på Facebook
Portrett av Henryka Sienkiewicza. Foto: Kazimierz Pochwalski / Wikimedia commons
Portrett av Henryka Sienkiewicza. Foto: Kazimierz Pochwalski / Wikimedia commons

1916: Forfatteren og nobelprisvinneren Henryk Sienkiewicz døde i Sveits, 70 år gammel. Sienkiewicz oppnådde enorm suksess i hjemlandet Polen i 1880-årene med sine historiske romaner med handling fra 1600-tallet. I 1895 slo han igjennom internasjonalt med «Quo vadis», en kjærlighetshistorie fra Roma under keiser Nero. Blant de historiske begivenhetene som forfatteren har inkorporert i handlingen er den store brannen i Roma i år 64 e.Kr. Hollywood filmatiserte romanen i 1951, med Robert Taylor og Deborah Kerr i ledende roller og en 17-årig Sophia Loren i en ukreditert statistrolle. Suksessen med «Quo vadis» bidro sterkt til at Henryk Sienkiewicz ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1905, ifølge Svenska Akademien «på grund av hans storartade förtjänster som episk författare».

1950: 14 mennesker omkom da et nordgående persontog kolliderte med fire løpske godsvogner ved Hjuksebø stasjon i Telemark. Godsvognene var kommet i bevegelse da et skiftelokomotiv støtte borti dem under arbeid på stasjonen. En av godsvognene var lastet med impregnerte telefonstolper med en samlet vekt på 31 tonn, og gjorde enorm skade da den støtte sammen med det møtende toget. Persontoget var av en type som hadde fått betegnelsen «lyntog» på grunn av den høye marsjhastigheten. Hjuksebø-ulykken var den dødeligste jernbaneulykken i Norge i de første tiårene etter krigen. 22. februar 1975 ble den overgått av Tretten-ulykken, der 27 mennesker mistet livet.

1956: «Love Me Tender» hadde premiere i New York, med Elvis Presley i sin første filmrolle. Den westerninspirerte historien var lagt til Texas i de første årene etter borgerkrigen, og hadde elementer som kjærlighet, sjalusi, ran, familiefeider, revolverdueller – og sang. Ikke minst tittelmelodien ble enormt populær, og et kjært innslag i Elvis’ repertoar. Elvis akslet roller i til sammen 31 spillefilmer i årene fra 1956 til 1969. «Love Me Tender», der han spilte mot Richard Egan og Debra Paget, skulle bli den eneste der navnet hans ikke sto øverst på plakaten.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse