Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 november 2019 02:00
Del på Facebook
Drukningene i Nantes in 1793, maleri av Joseph Aubert (1882). Musée d'art et d'histoire de Cholet. Foto: Wikimedia Commons
Drukningene i Nantes in 1793, maleri av Joseph Aubert (1882). Musée d'art et d'histoire de Cholet. Foto: Wikimedia Commons

1793: 90 katolske prester ble henrettet ved drukning i elva Loire i den franske byen Nantes. Henrettelsene foregikk under Maximilien de Robespierres skrekkvelde, og på ordre fra revolusjonsregjeringens lokale kommissær, Jean-Baptiste Carrier. De 90 prestene var ansett som fiender av revolusjonen. Massedrukningen var den første i en serie hendelser av samme art som fant sted i Nantes mellom november 1793 og februar 1794. Det totale antall dødsofre er ukjent, men løse anslag går ut på at mellom 2000 og 4000 mennesker mistet livet i massedrukningene, som også omfattet kvinner og barn. Foruten drukningene var Jean-Baptiste Carrier også direkte ansvarlig for mer enn 2000 henrettelser ved skyting. Etter Robespierres fall ble han arrestert og stilt for retten. Carrier mistet hodet i giljotinen 16. desember 1794, nøyaktig 13 måneder etter de første drukningene i Nantes.

2000: Bill Clinton ble den første amerikanske presidenten siden Vietnamkrigen som besøkte Vietnam. Den forrige som hadde satt foten på vietnamesisk jord var Richard Nixon, under en reise til det daværende Sør-Vietnam i juli 1969. Det vietnamesiske vertskapet var fullt på det rene med at Clinton selv hadde vært motstander av krigen i 1970-årene. I sin tale i Hanoi uttrykte presidenten håp om at de to nasjonene kunne forenes i bestrebelsene med å lege fortidens sår, ikke ved å glemme den, men ved sammen å «omfavne forsoningens ånd, og vise det motet som behøves for å skape en bedre morgendag for våre barn». Clintons offisielle besøk i Vietnam høstet kritikk fra veteranmiljøer hjemme i USA, som mente det var en hån mot amerikanere som hadde falt i Vietnamkrigen.

2001: Den første av de åtte filmene basert på J.K. Rowlings fantasyepos, «Harry Potter og de vises stein», hadde premiere i USA. En uke senere kom filmen opp på norske kinoer. Foran lanseringen var det knyttet stor spenning til om filmskaperne hadde klart å overføre bøkenes magiske univers til filmduken. Stort sett kom filmen svært godt fra møtet med både kritikere og publikum. Ifølge Wikipedia ble den første Potter-filmen sett av nærmere 850.000 kinogjengere bare i Norge. J.K. Rowling hadde insistert på at rollelisten skulle befolkes av britiske skuespillere. Hovedrolleinnehaver Daniel Radcliffe skal ha blitt invitert til audition etter at filmens regissør, Chris Columbus, hadde sett ham i en BBC-dramatisering av «David Copperfield» i 1999.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse