Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 november 2019 02:00
Del på Facebook
«Slaveskipet» av maleren J.M.W. Turners. Foto: Wikipedia
«Slaveskipet» av maleren J.M.W. Turners. Foto: Wikipedia

1781: Mannskapet på det britiske slaveskipet «Zong» massakrerte 54 afrikanske kvinner og barn ved å kaste dem over bord i Det karibiske hav. I løpet av få dager myrdet mannskapet totalt 133 afrikanere med samme metode. På grunn av en feilnavigasjon var skipet i ferd med å slippe opp for drikkevann. Til dette kom at mange av slavene på skipet var syke. Ifølge britisk lov kunne det heves forsikring for slaver som omkom under overfarten fra Afrika, men ikke for slaver som døde etter at skipet hadde nådd land. Kapteinen og mannskapet besluttet derfor å drepe slavene til havs for å kunne heve forsikringssummen. Da saken kom opp i det britiske rettssystemet, var det som en ren forsikringssak. Ingen av mannskapet ble tiltalt eller dømt for de 133 drapene. Oppmerksomheten rundt Zongmassakren bidro likevel til at uviljen mot slaveriet vokste i Storbritannia, og til at det med tiden ble avviklet.

1981: Den amerikanske filmskuespilleren Natalie Wood druknet i California, 43 år gammel. Wood ble en av Hollywoods fremste barnestjerner etter sin rolle i juleklassikeren «Miracle on 34th Street» i 1947. Før hun var ute av tenårene hadde hun blant annet spilt mot Bette Davis i «The Star» (1952), James Dean i «Rebel Without a Cause» (1955) og John Wayne i westerneposet «The Searchers» (1956). Som voksen huskes hun ikke minst fra «West Side Story» og «Splendor in the Grass» (begge 1961). Wood hadde en pause i innspillingen av filmen «Brainstorm» da hun falt fra en lystbåt og druknet. Omstendighetene rundt hennes død er uklare. I 2011 hevdet båtens kaptein at Wood og ektemannen Robert Wagner hadde kranglet voldsomt samme kveld. Politiet i Los Angeles gjenåpnet saken, men etterforskningen var resultatløs.

2008: Arkitekten Jørn Utzon døde i København, 90 år gammel. Hans mest kjente verk er utvilsomt operahuset i Sydney, som han aldri så ferdig med egne øyne, fordi han røk uklar med oppdragsgiveren og forlot Australia under byggearbeidene. Utzon var dyslektiker, og mente at han som kompensasjon for ordblindheten var utstyrt med en helt spesiell begavelse for rom. «Jeg tænker mig til en bygning, og så er den færdig i mit hoved,» uttalte han en gang. Av Utzons øvrige verker kan nevnes parlamentsbygningen i Kuwait, Bagsværd Kirke ved København og de Pompeii-inspirerte romerhusene i Helsingør. Blant prosjektene han aldri fikk realisert var et utkast til ny sentralbanestasjon i Oslo, som Utzon tegnet sammen med nordmannen Arne Korsmo i 1947.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse