1942: Toppfigurer i det tyske nazipartiet møttes for å drøfte den praktiske organiseringen av folkemordet på Europas jøder. Konferansen fant sted i en villa ved innsjøen Großer Wannsee, som den også skulle få sitt navn etter. Møtet skal ha vart i om lag 90 minutter. Adolf Eichmann førte protokollen, assistert av møteleder Reinhard Heydrich. Ifølge Wikipedia ble møteprotokollen spredd i 30 kopier. 29 av dem antas å ha blitt destruert ved Det tredje rikes sammenbrudd for å skjule krigsforbryternes spor. Det siste eksemplaret, som hadde tilhørt nazipolitikeren og konferansedeltakeren Martin Luther, ble funnet etter krigen og brukt under de siste delene av Nürnbergprosessene. Protokollen fra Wannsee-konferansen ble også ført i marken under rettssaken mot Adolf Eichmann i Jerusalem i 1961.
1981: 52 amerikanske diplomater ble frigitt etter 444 døgn i Iransk fangenskap. Amerikanerne var blitt tatt som gisler av det nye Khomeini-regimet 4. november 1979, under en aksjon som på farsi har fått navnet «Erobringen av det amerikanske spionreiret». Gislene ble løslatt bare minutter etter at Ronald Reagan hadde avlagt ed og overtatt som president etter Jimmy Carter. I ettertid er det blitt hevdet (men ikke dokumentert) at løslatelsen kom i stand etter en hemmelig avtale mellom regjeringen i Iran og den påtroppende Reagan-administrasjonen. Reagan og hans medarbeidere skulle angivelig ha fryktet at en tidligere frigivelse av gislene kunne føre til at Carters popularitet økte fram mot presidentvalget.
1984: Arne Treholt ble arrestert av Overvåkningspolitiet på Fornebu lufthavn i Oslo, mistenkt for spionasje. Den daværende byråsjefen i UD var på vei til Wien, ifølge hans egen forklaring for å møte den sovjetiske KGB-generalen Gennadij Titov. Under rettssaken som fulgte sa Treholt: «Arrestasjonen, og omstendighetene omkring, gjorde et voldsomt sterkt inntrykk. I løpet av noen minutter følte jeg det som om verden raste sammen rundt meg.» Sommeren 1985 ble Treholt dømt til 20 års fengsel for spionasje. Eidsivating lagmannsrett fant det bevist at han hadde spionert til fordel for Sovjetunionen og Irak, og mottatt store pengebeløp for sine tjenester fra de to landenes etterretningsorganer. Arne Treholt ble benådet i 1992, etter å ha sonet åtte og et halvt år i fengsel. Treholt-saken var den største spionsaken i nyere norsk historie.
(©NTB)