Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Churchill, Roosevelt og Stalin under toppmøtet på Jalta i februar 1945. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons
Churchill, Roosevelt og Stalin under toppmøtet på Jalta i februar 1945. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

1776: E.T.A. Hoffmann ble født i Königsberg. På Hoffmanns gravstein i Berlin står det «dikter, tonekunstner og maler», men det er fremfor alt som forfatter han huskes av ettertiden. Med sine mystiske, fantasifulle og ikke sjelden demoniske fortellinger ble Hoffmann et sentralt navn i den tyske romantikken. Bøkene hans er nevnt som inspirasjonskilde for et stort antall forfattere, som Charles Baudelaire, Victor Hugo, Fjodor Dostojevskij, Edgar Allan Poe, Charles Dickens og H.C. Andersen. For de fleste er Hoffmanns egne fortellinger trolig mindre kjent enn sceneadapsjonene som er gjort av andre kunstnere. Jacques Offenbachs opera «Hoffmanns eventyr» bygger på tre av novellene hans, og har en fiksjonalisert utgave av dikteren selv på rollelisten. Hoffmanns historie «Nøtteknekkeren og musekongen» fra 1816 er blitt allemannseie gjennom Pjotr Tsjajkovskijs ballett «Nøtteknekkeren».

1900: Et slag mellom boere og briter i det nåværende Sør-Afrika ble opphavet til et kjent begrep i fotballfolkloren. Slaget sto på en høyde ved navn Spion Kop utenfor byen Ladysmith. Takket være en listig bruk av topografien på stedet gikk boerne seirende ut av slaget. Det bratte terrenget på slagstedet minnet vagt om en tribune, noe som var årsak til at flere fotballtribuner ble døpt Spion Kop – eller bare The Kop – i årene som fulgte. Blant stadionanleggene som kan skilte med sin egen «Kop» er Bramall Lane (Sheffield United), Elland Road (Leeds), Meadow Lane (Notts County), Hillsborough (Sheffield Wednesday), Molineux (Wolverhampton) og St. Andrew’s (Birmingham City). Mest berømt er utvilsomt The Kop på Anfield, som runger av allsang under hjemmekampene til Liverpool F.C.

1965: Winston Churchill døde i London, 90 år gammel. Churchill var Storbritannias statsminister fra 1940 til 1945 og fra 1951 til 1955. Han huskes som en av det 20. århundres mest fremragende talere, men var også en produktiv og velansett forfatter av historiske verker. I 1953 ble han hedret med Nobelprisen i litteratur, fremfor alt for sine bindsterke historieverker om 1. og 2. verdenskrig. Nobelkomiteen la imidlertid ikke skjul på at hans talegaver også hadde vært en medvirkende faktor. Churchill fikk prisen «för hans mästerskap i historisk och biografisk framställning samt för den lysande talekonst, med vilken han framträtt som försvarare av höga mänskliga värden,» heter det i komiteens begrunnelse.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse