Annonse
Annonse
Ålesund før brannen 1904 Foto: Riksantikvaren
Ålesund før brannen 1904 Foto: Riksantikvaren

1556: Historiens mest dødbringende jordskjelv rammet Shaanxi-provinsen i det sentrale Kina. Skjelvet skal ha inntruffet om morgenen, og var ifølge overleveringene så kraftig at det «flyttet fjell og floder». Det antas at 830.000 mennesker mistet livet i katastrofen. I de hardest rammede distriktene omkom trolig 60 % av innbyggerne, mens enkelte landsbyer var fullstendig utradert. En av årsakene til de enorme dødstallene var at en betydelig del av befolkningen i området bodde i kunstig utgravde huler. Da skjelvet kom, raste hulene øyeblikkelig sammen over dem. Geologer har anslått styrken i Shaanxi-skjelvet til 8 på momentmagnitude-skalaen. Shaanxi-provinsen er også kjent for den merkelige terrakottahæren, som består av 8000 soldatskulpturer i naturlig størrelse. Hæren ble oppdaget i 1974.

1904: Ålesund brant. Brannen brøt ut ved totiden om natten i fabrikklokalene til Aalesund Preservering Co. En maskinist ved bedriften var en tid under mistanke for ildspåsettelse, og det ble skumlet om forsikringssvindel, men ingen ble dømt for å ha påsatt brannen. Årsaken er heller aldri fastslått med sikkerhet. Ifølge Wikipedia ble ca. 850 av byens 1100 hus ødelagt i brannen. Minst 10.000 mennesker ble hjemløse. Merkelig nok omkom bare ett menneske under katastrofen; en 76-årig kvinne som var nabo til brannstasjonen. Brannen i Ålesund var en del av bakgrunnen for at det ble innført generell murtvang i alle norske byer.

1931: Den russiske ballerinaen Anna Pavlova døde av lungehinnebetennelse på et hotell i Haag, 49 år gammel. Pavlova var sykelig som barn, og ble først tatt opp ved den keiserlige ballettskolen i St. Petersburg da hun hadde fylt ti. 15 år senere ble hun prima ballerina ved Marinskijballetten, der hun glitret i klassikere som «Svanesjøen» og «Nøtteknekkeren». Koreografen Michel Fokine dedikerte et eget solonummer til henne med «Svanens død», som også ble hennes glansrolle. Fra 1913 turnerte Pavlova verden med sitt eget ballettkompani, og oppnådde større berømmelse en noen ballerina før henne. Anna Pavlova var nettopp ankommet Haag fra Paris da hun brått ble alvorlig syk. Legene anbefalte operasjon, men Pavlova avslo av frykt for at inngrepet ville ødelegge henne som danser. Ballerinaens siste ord skal ha vært: «Gjør svanekostymet mitt klart.»

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte