Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 april 2020 20:33
Del på Facebook
Storbritannias statsminister Boris Johnson er på bedringens vei etter å ha vært innlagt på sykehus med covid-19, men må nå tåle kritikk fra flere hold, deriblant den konservative avisen Sunday Times. Her fotografert i forbindelse med en innspilling der han roste det britiske helsevesenet NHS etter å ha blitt skrevet ut av sykehus. Foto: Pippa Fowles /10 Downing Street via AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Boris Johnson er på bedringens vei etter å ha vært innlagt på sykehus med covid-19, men må nå tåle kritikk fra flere hold, deriblant den konservative avisen Sunday Times. Her fotografert i forbindelse med en innspilling der han roste det britiske helsevesenet NHS etter å ha blitt skrevet ut av sykehus. Foto: Pippa Fowles /10 Downing Street via AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boris Johnson er på bedringens vei fra covid-19, men må tåle ramsalt kritikk i konservativt-lenende Sunday Times for regjeringens håndtering av koronaviruset.

Johnsons «utilgjengelighet og hemmelighold forverret koronavirus-situasjonen i landet og kan ha forårsaket ytterligere tusener av dødsfall», heter det i magasinutgaven til Sunday Times. Avisa er tradisjonelt en støttespiller for Det konservative partiet.

Avisas kilder har opplyst at den britiske statsministeren sto over flere av møtene til regjeringens krisegruppe for koronakrisen. I tillegg beskyldes han for å ignorere advarsler om spredningen av viruset og manglende beskyttelsesutstyr, og prioriterte heller eget privatliv og lange frihelger i krisens innledende stadium.

– Det kan ikke være noen krig om ikke statsministeren er til stede. Boris ledet ingen møter. Han koste seg på landsbygda, og jobbet ikke i helgene, sier en anonym kilde til magasinet.

Tonet ned risikoen

I januar kom det medisinske tidsskriftet Lancet med en advarsel om koronaviruset, der det ble estimert at koronaviruset kunne bli like dødelig som spanskesyken i 1918, som tok livet av 50 millioner mennesker.

Regjeringens kriseteam møttes og diskuterte situasjonen, men uten statsministeren. Han var på reise for å møte folk som feiret det kinesiske nyttåret, og helseminister Matt Hancock vurderte pandemiens risiko som «lav».

I februar ble fem regjeringsmedlemmer byttet ut, og Johnson oppfordret britene til å være «trygge og rolige». Så forsvant han fra det offentlige rom i et par knappe uker, og dro på landsbygda med samboeren Carrie Symonds.

Ifølge Sunday Times ble Johnsons rådgivere instruert til å holde beskjedene til statsministeren korte og begrensede i antall, om de ønsket at de skulle bli lest.

Mangel på beskyttelsesutstyr

Regjeringen er også under press på grunn av mangel på beskyttelsesutstyr til helsearbeiderne. Det er kommet advarsler om at det vil være tomt for heldekkende drakter i løpet av kort tid.

Chaand Nagpaul, som leder British Medical Association (BMA), sier til Sky News at 50 prosent av de britiske legene sier de ikke føler de har god nok beskyttelse.

– Regjeringen har ikke vært så smidig som den burde ha vært, legger han til. Nagpaul sier videre at dette medfører svært store påkjenninger for helsearbeiderne.

Gove svarer

Statsråd Michael Gove sier at beskyttelsesutstyr er regjeringens førsteprioritet, og at 25 millioner heldekkende frakker er på vei fra Kina.

Videre går han hardt ut mot noen av påstandene i Sunday Times-artikkelen, som han mener er usanne.

– Det er grotesk å påstå at statsministeren sto over møtene. Regjeringen har flere møter. Noen er ledet av helseministeren, andre av andre ministere. Statsministeren tok alle de viktige avgjørelsene. Ingen kan påstå at statsministeren ikke har lagt både sjel og hjerte i kampen mot koronaviruset, sier han.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse