Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 mai 2020 13:38
Del på Facebook
Nicolai Tangen har undertegnet arbeidsavtalen som ny sjef for oljefondet med sentralbanksjef Øystein Olsen. Men SV vil at Norges Banks representantskap skal få siste ord i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Nicolai Tangen har undertegnet arbeidsavtalen som ny sjef for oljefondet med sentralbanksjef Øystein Olsen. Men SV vil at Norges Banks representantskap skal få siste ord i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Representantskapet til Norges Bank må få siste ord i avgjørelsen om Nicolai Tangen skal ansettes som ny sjef for oljefondet, mener SV.

– Det er vårt absolutte krav at representantskapet får gå grundig inn i avtalen før en endelig avgjørelse om tiltredelse tas. Denne ansettelsen kan ikke fredes før representantskapet har sagt sitt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener at arbeidsavtalen som Tangen har underskrevet med Norges Bank, ikke i tilstrekkelig grad sikrer uavhengighet mellom oljefondet og Tangens egne AKO-selskaper.

– Vi kan ikke ha en vandrende interessekonflikt som sjef for oljefondet. Det er vanskelig å se at denne avtalen løser problemene, verken når det gjelder interessekonflikter eller bruk av skatteparadis, sier Lysbakken.

– Svært viktige interesser for landet står på spill. Stortingets tilsynsorgan må nå få gjøre jobben sin, og hovedstyret I Norges Bank må gi dem tid til det.

Fakta

  • Fra Kristiansand. Født i 1966.
  • Ble 26. mars utnevnt til ny sjef i Statens pensjonsfond, utland (oljefondet). Skal ta over etter Yngve Slyngstad som har ledet oljefondet de siste tolv årene.
  • Kommer fra jobben som leder i hedgefondet Ako Capital, som han stiftet i 2005.
  • Selskapet er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.
  • Er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene, med en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner.
  • Har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance og mastergrader i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art og organisasjonspsykologi fra London School of Economics. I tillegg har han gått Forsvarets russiskkurs.
  • I april avdekket VG at Tangen i november i fjor hadde spandert et en eksklusiv reise og opphold til et seminar i USA på en rekke norske samfunnstopper.
  • VG-reportasjen utløste debatter om ansettelsesprosessen. Representantskapet i Norges Bank, bankens kontrollorgan, skrev 11. mai et brev til hovedstyret i banken der de blant annet var kritiske til at ikke alle interessekonflikter var avklart og at Tangen sent ble oppført på den offentlige søkerlisten til stillingen som oljefondssjef.
  • 28. mai har Tangen undertegnet kontrakt som sjef for oljefondet. For å sikre at det ikke kan oppstå interessekonflikt mellom hans rolle som oljefondssjef og eierinteressene hans, skal to mellommenn håndtere Tangens interesser uten at de har kontakt med ham.
  • Tangen tiltrer som leder i oljefondet 1. september.
  • I oljefondet får Tangen en årslønn på 6,65 millioner kroner.

(Kilde: Norges Bank, NTB, VG)

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 19 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse