Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 juni 2020 15:25
Del på Facebook
Direktør i DSB Elisabeth Sørbøe Aarsæther (t.v.) og pilot John-Arne Hellesø. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Direktør i DSB Elisabeth Sørbøe Aarsæther (t.v.) og pilot John-Arne Hellesø. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er fortsatt knusktørt mange steder i landet og lokal skogbrannfare – særlig i Hedmark, Trøndelag og Nord-Norge. Kortvarige regnskyll hjelper lite.

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Ofte er det uforsiktighet, som bålbrenning og grilling. Den eneste naturlige årsaken til skogbrann, er lynnedslag.

– Selv om det kommer litt regn, kan det fortsatt være gress- og skogbrannfare. På sommeren tørker vegetasjonen fort opp. Det er lett å glemme når været er litt kjøligere og gråere, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Brannfare i store deler av landet

Fem skogbrannhelikoptre er i beredskap, og direktoratet følger situasjonen nøye og vurderer kapasiteten utover sommeren. På kort varsel kan helikopter bli flyttet til områder hvor brannfaren er størst.

Det er ventet at skog- og lyngbrannfaren i nord vil vedvare, gitt at det ikke kommer mer nedbør enn varslet.

I Sør-Norge vil forhåpentligvis regnet i helgen hjelpe noe, men det kan likevel være områder med lite nedbør hvor det er stor skogbrannfare, skriver DSB i en oppdatering mandag.

740 skog- og gressbranner

Hittil i år er det funnet sted nesten 500 gressbranner og 240 skogbranner her i landet. Bare i løpet av helgen har skogbrannhelikoptre blitt satt inn i Bergen, Sigdal, Oppdal, Namsos og Snåsa.

– Det er viktig at folk viser sunn fornuft, hører på brannsjefen og ikke kaster fra seg sigarettsneiper, tenner bål eller bruker engangsgrill i skogen. Ta heller med pølser på termos eller matpakke når du skal ut på tur, sier Aarsæther.

Flyklubber, bønder og frivillige hjelper til

Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i hele sommerhalvåret, og det settes inn ekstra helikopter ved behov. I tillegg har mange kommuner samarbeid med lokale flyklubber som driver overvåking.

– Sivilforsvaret bistår også med mannskaper og utstyr. Lokale bønder, skogeiere og frivillige er også en uvurderlig ressurs i skogbrannsammenheng. De kjenner landskapet, skogen og er gode medspillere, sier Aarsæther.

Målet ved å bruke helikopter, er å slå ned flammene og gi grunnlag for å slukke på bakken, ta flankene og hindre videre spredning. Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, samt til observasjon. Det er på bakken brannen i hovedsak slukkes, og det er helt avgjørende at det er godt organiserte bakkestyrker.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse