fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 juni 2020 15:25
Direktør i DSB Elisabeth Sørbøe Aarsæther (t.v.) og pilot John-Arne Hellesø. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Direktør i DSB Elisabeth Sørbøe Aarsæther (t.v.) og pilot John-Arne Hellesø. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Det er fortsatt knusktørt mange steder i landet og lokal skogbrannfare – særlig i Hedmark, Trøndelag og Nord-Norge. Kortvarige regnskyll hjelper lite.

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Ofte er det uforsiktighet, som bålbrenning og grilling. Den eneste naturlige årsaken til skogbrann, er lynnedslag.

– Selv om det kommer litt regn, kan det fortsatt være gress- og skogbrannfare. På sommeren tørker vegetasjonen fort opp. Det er lett å glemme når været er litt kjøligere og gråere, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Brannfare i store deler av landet

Fem skogbrannhelikoptre er i beredskap, og direktoratet følger situasjonen nøye og vurderer kapasiteten utover sommeren. På kort varsel kan helikopter bli flyttet til områder hvor brannfaren er størst.

Det er ventet at skog- og lyngbrannfaren i nord vil vedvare, gitt at det ikke kommer mer nedbør enn varslet.

I Sør-Norge vil forhåpentligvis regnet i helgen hjelpe noe, men det kan likevel være områder med lite nedbør hvor det er stor skogbrannfare, skriver DSB i en oppdatering mandag.

740 skog- og gressbranner

Hittil i år er det funnet sted nesten 500 gressbranner og 240 skogbranner her i landet. Bare i løpet av helgen har skogbrannhelikoptre blitt satt inn i Bergen, Sigdal, Oppdal, Namsos og Snåsa.

– Det er viktig at folk viser sunn fornuft, hører på brannsjefen og ikke kaster fra seg sigarettsneiper, tenner bål eller bruker engangsgrill i skogen. Ta heller med pølser på termos eller matpakke når du skal ut på tur, sier Aarsæther.

Flyklubber, bønder og frivillige hjelper til

Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i hele sommerhalvåret, og det settes inn ekstra helikopter ved behov. I tillegg har mange kommuner samarbeid med lokale flyklubber som driver overvåking.

– Sivilforsvaret bistår også med mannskaper og utstyr. Lokale bønder, skogeiere og frivillige er også en uvurderlig ressurs i skogbrannsammenheng. De kjenner landskapet, skogen og er gode medspillere, sier Aarsæther.

Målet ved å bruke helikopter, er å slå ned flammene og gi grunnlag for å slukke på bakken, ta flankene og hindre videre spredning. Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, samt til observasjon. Det er på bakken brannen i hovedsak slukkes, og det er helt avgjørende at det er godt organiserte bakkestyrker.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 3 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 3 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte