Annonse
Annonse
Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV mener bruken av lavtlønnede arbeidere i Hurtigruten har økt smittefaren om bord i skipene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV mener bruken av lavtlønnede arbeidere i Hurtigruten har økt smittefaren om bord i skipene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at hun ikke har grunnlag for å si om det er sammenheng mellom lav lønn og økt smitterisiko etter utbruddet på Hurtigruten.

Selskapet hentet inn billig arbeidskraft fra Filippinene til det nå smitterammede skipet Roald Amundsen.

– Jeg har ikke noe grunnlag for å si om det er en sammenheng mellom lønn og smittefaren, men på generelt grunnlag sjekker ikke viruset hva du tjener før det hopper på, sier næringslivsministeren til NTB.

Hun understreker at utenlandske arbeidere uansett skal i karantene før de går om bord i skipet.

Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV sa onsdag til Klassekampen at han tror lavlønnsavtaler kan øke smittefaren.

– Det er god grunn til å tro at modellen som belønner Hurtigruten for å hente inn billigst mulig arbeidskraft, har gitt økt smitterisiko for både ansatte og passasjerer, sier han til avisen.

Mens mange av Hurtigrutens faste ansatte er permitterte på grunn av korona, ble filippinske sjøfolk leid inn for å være mannskap på Roald Amundsen.

Ifølge Nordlys jobber det filippinske mannskapet for en tredel av lønna til de faste ansatte. Roald Amundsen er registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister, og det åpner for å lønne ansatte med hjemlig tariff, i dette tilfellet filippinsk lønn.

– Dagens system baserer seg på at arbeidere flys fram og tilbake over hele kloden. Det er klart det øker smitterisikoen, sier Fylkesnes.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte