Annonse
Annonse
Bjørnar Moxnes (R) under høring i Stortinget om Tangen-ansettelsen i Norges Bank mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bjørnar Moxnes (R) under høring i Stortinget om Tangen-ansettelsen i Norges Bank mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norges Bank er uenig med sitt eget tilsynsorgan om hvorvidt de brøt sentralbankloven da de ansatte Nicolai Tangen. Rødt ber finansministeren avklare.

Leder for Norges Banks representantskap Julie Brodtkorb mener banken kan ha brutt loven ved å ikke informere Finansdepartementet om at Tangen skulle få fortsette som hovedeier i Ako-systemet som ny oljefondssjef. Norges Bank plikter ifølge loven å informere departementet om «saker av viktighet».

– Representantskapet anser det som en sak av viktighet at Tangen allerede i starten av prosessen hadde fått godkjent sitt premiss om å fortsette som hovedeier i Ako-systemet. Representantskapet er ikke kjent med at sentralbanksjefen orienterte departementet om denne forutsetningen, sa Brodtkorb i sin forklaring under Tangen-høringen på Stortinget mandag.

Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser på sin side at loven er brutt. Han uttalte at han hadde en samtale med finansminister Jan Tore Sanner (H) om ansettelsen, men sier han ikke var innom enkeltelementer i avtalen.

Rødt krever nå en lovmessig avklaring fra finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Nå må finansministeren på banen. Stortinget må få detaljert informasjon om Norges Bank informerte departementet om viktige sider av ansettelsen, i tråd med sentralbanklovens krav, og vi må få en juridisk vurdering av hvorvidt forvaltningslovens habilitetsbestemmelser er overholdt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Hvis departementet ikke kan avkrefte lovbrudd, så kan jeg ikke se hvordan regjeringen kan la sentralbanksjefen bli sittende. Vi kan ikke tillate lovbrudd og alvorlige regelbrudd fra maktpersoner, sier Moxnes.

Moxnes sier han vil kreve at finanskomiteen stiller spørsmål til finansministeren for å få avklart de lovmessige sidene før den avgir sin innstilling 21. august.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte