Annonse
Annonse
Sentralbanksjef Øystein Olsen måtte mandag forklare seg i Stortinget om ansettelsen av Nikolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen måtte mandag forklare seg i Stortinget om ansettelsen av Nikolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norges Bank mener det er ryddet opp i alle uklarheter rundt ansettelsen av ny oljefondssjef. Men sentralbankens kontrollorgan er helt uenig.

– Vi har forskjellige roller. Hovedstyret tar beslutninger, og representantskapet er tilsynsorgan. Da ligger det i sakens natur at de skal ettergå prosesser, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til NTB om den ulike virkelighetsoppfatningen.

I mandagens stortingshøring slo Norges Banks representantskap fast at lover, regler og retningslinjer er brutt på flere punkter i prosessen med å ansette Nikolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Olsen avviste i stor grad dette og sto hardt på at faren for interessekonflikter «for alle praktiske formål» er ryddet av veien.

– Jeg konstaterer at det er et gap mellom hvordan sentralbanksjefen adresserer føringene knyttet til interessekonflikter og hvordan representantskapet oppsummerer det, sier finanskomiteens leder, Mudassar Kapur (H), til NTB.

SV mangler tillit

Verken saksordfører Hadia Tajik (Ap) eller Kapur vil kommentere om de har tillit til sentralbanksjefen. De vil heller ikke si om de tror Tangen kan tiltre som planlagt 1. september.

– Det er veldig sterkt å høre lederen for representantskapet si at de opplever at det har vært brudd på retningslinjer, lover og regler, sier hun.

Sps Sigbjørn Gjelsvik er klar på at en situasjon hvor sentralbanken og kontrollorganet har så ulike oppfatninger «ikke kan vedvare».

SVs Kari Elisabeth Kaski ber finansminister Jan Tore Sanner (H) gripe inn og sørge for at Tangen ikke blir ny oljefondssjef.

– SV har ikke tillit til Nikolai Tangen som oljefondssjef, sier hun til NTB.

Knallhard kritikk

Punkt for punkt gikk representantskapets leder Julie Brodtkorb gjennom kritikken av sentralbankens hovedstyre, som Olsen leder.

– Representantskapet deler ikke hovedstyrets oppfatning om at risikoene for etiske eller regulatoriske interessekonflikter for alle praktiske formål er eliminert, oppsummerte hun.

Brodtkorb viste til at hovedstyret erkjenner å ha brutt kravene i offentlighetsloven i prosessen og tok opp Tangens eierskap i Ako-sfæren, som har vært et sentralt punkt i kritikken.

– For å være konkret må hovedstyret ha ment at det er ubetenkelig at ny daglig leder i NBIM fortsetter som 43 prosent eier i Ako-systemet. Representantskapet deler ikke denne oppfatningen.

NBIM er en forkortelse for Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet. Ako Capital er hedgefondet Tangen startet i 2005.

Forsvarer avtale

Men sentralbanksjefen forsvarte ansettelsesavtalen.

– Hovedstyret er klar på at Tangens økonomiske forhold, etter de avtaler som er inngått, er i samsvar med de etiske prinsippene og innenfor det etiske rammeverket som gjelder for alle ansatte i Norges Bank, sa Olsen.

Han understreket at banken har demmet opp for mulige interessekonflikter mellom Tangens private økonomi, eierskap og investeringer og jobben som oljefondssjef.

Olsen fastholdt at hovedstyret etter beste evne har forsøkt å svare på spørsmålene fra Norges Banks representantskap om finansielle plasseringer i skatteparadiser.

Arbeidet med Tangens arbeidsavtale er nå sluttført, og Tangen har overlatt forvaltningen av Ako Capital til uavhengige parter, ifølge sentralbanksjefen.

Olsen vil ikke svare på om han vil vurdere sin stilling hvis Stortinget støtter representantskapets kritikk.

– Det er et hypotetisk spørsmål som jeg ikke vil svare på, sier han til NTB.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte