Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 august 2020 19:47
Del på Facebook
Sentralbanksjef Øystein Olsen måtte mandag forklare seg i Stortinget om ansettelsen av Nikolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen måtte mandag forklare seg i Stortinget om ansettelsen av Nikolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Bank mener det er ryddet opp i alle uklarheter rundt ansettelsen av ny oljefondssjef. Men sentralbankens kontrollorgan er helt uenig.

– Vi har forskjellige roller. Hovedstyret tar beslutninger, og representantskapet er tilsynsorgan. Da ligger det i sakens natur at de skal ettergå prosesser, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til NTB om den ulike virkelighetsoppfatningen.

I mandagens stortingshøring slo Norges Banks representantskap fast at lover, regler og retningslinjer er brutt på flere punkter i prosessen med å ansette Nikolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Olsen avviste i stor grad dette og sto hardt på at faren for interessekonflikter «for alle praktiske formål» er ryddet av veien.

– Jeg konstaterer at det er et gap mellom hvordan sentralbanksjefen adresserer føringene knyttet til interessekonflikter og hvordan representantskapet oppsummerer det, sier finanskomiteens leder, Mudassar Kapur (H), til NTB.

SV mangler tillit

Verken saksordfører Hadia Tajik (Ap) eller Kapur vil kommentere om de har tillit til sentralbanksjefen. De vil heller ikke si om de tror Tangen kan tiltre som planlagt 1. september.

– Det er veldig sterkt å høre lederen for representantskapet si at de opplever at det har vært brudd på retningslinjer, lover og regler, sier hun.

Sps Sigbjørn Gjelsvik er klar på at en situasjon hvor sentralbanken og kontrollorganet har så ulike oppfatninger «ikke kan vedvare».

SVs Kari Elisabeth Kaski ber finansminister Jan Tore Sanner (H) gripe inn og sørge for at Tangen ikke blir ny oljefondssjef.

– SV har ikke tillit til Nikolai Tangen som oljefondssjef, sier hun til NTB.

Knallhard kritikk

Punkt for punkt gikk representantskapets leder Julie Brodtkorb gjennom kritikken av sentralbankens hovedstyre, som Olsen leder.

– Representantskapet deler ikke hovedstyrets oppfatning om at risikoene for etiske eller regulatoriske interessekonflikter for alle praktiske formål er eliminert, oppsummerte hun.

Brodtkorb viste til at hovedstyret erkjenner å ha brutt kravene i offentlighetsloven i prosessen og tok opp Tangens eierskap i Ako-sfæren, som har vært et sentralt punkt i kritikken.

– For å være konkret må hovedstyret ha ment at det er ubetenkelig at ny daglig leder i NBIM fortsetter som 43 prosent eier i Ako-systemet. Representantskapet deler ikke denne oppfatningen.

NBIM er en forkortelse for Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet. Ako Capital er hedgefondet Tangen startet i 2005.

Forsvarer avtale

Men sentralbanksjefen forsvarte ansettelsesavtalen.

– Hovedstyret er klar på at Tangens økonomiske forhold, etter de avtaler som er inngått, er i samsvar med de etiske prinsippene og innenfor det etiske rammeverket som gjelder for alle ansatte i Norges Bank, sa Olsen.

Han understreket at banken har demmet opp for mulige interessekonflikter mellom Tangens private økonomi, eierskap og investeringer og jobben som oljefondssjef.

Olsen fastholdt at hovedstyret etter beste evne har forsøkt å svare på spørsmålene fra Norges Banks representantskap om finansielle plasseringer i skatteparadiser.

Arbeidet med Tangens arbeidsavtale er nå sluttført, og Tangen har overlatt forvaltningen av Ako Capital til uavhengige parter, ifølge sentralbanksjefen.

Olsen vil ikke svare på om han vil vurdere sin stilling hvis Stortinget støtter representantskapets kritikk.

– Det er et hypotetisk spørsmål som jeg ikke vil svare på, sier han til NTB.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse