Annonse
Annonse
Foto: Virginia Bertani, Nordmøre museum
Foto: Virginia Bertani, Nordmøre museum

Kulturminnedagene er Norges største historie- og kulturarvsfestival med 300 arrangementer og 50.000 besøkende rundt om i landet hvert år.

Kulturminnedagene arrangeres av frivillige lag, foreninger, museum, kommuner, private eiere av kulturminner og andre som ønsker å formidle kulturarven. Alle kan bli med på markeringen.

Festivalen blir i regi av Nordmøre museum markert med fire arrangementer 5.–13. september.

– Dette er vårt bidrag til å feire den spennende kulturarven vi har rundt oss, skriver Nordmøre museum i en pressemelding.

Lørdag 5. september klokken 12 blir det på Norsk klippfiskmuseum, Milnbrygga, presentasjon av vandreutstillingen «Se Torsken!». Utstillingen er laget av fiskeriforskningsmiljøet i Tromsø i regi av Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

Dette er en utstilling om torskens mange «ansikter». Hvordan torsken fungerer i samspill med oss mennesker. Hvordan blir torsken sett av oss som fisker den, selger den og spiser den – og hvordan har dette vært gjennom århundrene og i de ulike delene av Kyst-Norge?

Presentasjonen er ved forskningsleder Odd W. Williamsen. Utstillinga utfyller klippfiskmuseets faste utstillinger om «det sanselige 1700-tallet» og om klippfiskproduksjon.

Søndagene 6. og 13. september klokken 12–15 er det åpent hus i Almskårstua i Dalaveien 17. Husflids-veteranen Karin Ormbostad vil demonstrere ulike husflidsteknikker som spinning, karding og veving. Forskningsleder Odd Williamsen forteller om husets historie. Dette er den yngste røykovnstua på Nordmøre og er bygd i 1816.

– Vi fyrer i røykovnen og spikhylla gir lys fra feite fururøtter, står det i meldingen.

– Dette er utprøving av idéer til skoleopplegg utover høsten. Det er et familie-tilpasset arrangement, med plass til bare 25 inne samtidig. Nordmøre museum samarbeider med Dalen gårds venner, så mens man venter, kan man se innom kafeen der, står det videre.

Mandag 7. september i «Klubba» i Caroline kino klokken 19, samarbeider museet med Nordmøre Historielag. Da vil forskningsleder Odd Williamsen fortelle om de to Eidsvollsmennene W.F.K. Christie og John Moses som vokste opp i Vågen i Kristiansund.

Kristiansund by valgte som sin utsending til riksforsamlingen John Moses (1781–1849), skipsrederen som skaffet byen korn og fikk klippfisk-eksporten til å fungere selv om det var krig og blokade.

Han var en smarting som kunne fronte byens interesser i en krisetid. Han vokste opp omtrent der Skipsfartshistorisk Selskap har sitt lokale i Loennechengården på Vågekaia. Lystgården var i Brunsvika. John bygde seg seinere hus der Thon Hotell Storgata er i dag.

Wilhelm Frimann Koren Christie (1778–1849) ble vår første Stortingspresident. Han har fått hovedæren for bevaringen av Norges selvstendighet i unionen med Sverige.

Familien bodde omtrent der Ralf Skram har butikk i dag og de hadde lystgården Ødegården ikke langt fra Seivika-krysset. Hvem var forresten Georg Wasmuth fra Innlandet og Jonas Rein fra Øksendal?

Det var faktisk fire nordmøringer på Eidsvoll i 1814!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte