Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 september 2020 10:49
Del på Facebook
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg på vei ut til bilen etter en pressefrokost onsdag i forkant av Høyres landsmøte. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg på vei ut til bilen etter en pressefrokost onsdag i forkant av Høyres landsmøte. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt drømmen. Men statsminister Erna Solberg erkjenner at det kan bli vanskelig å få samlet alle de fire borgerlige partiene igjen.

– Jeg mener det viktigste er at vi kan samarbeide om politikk og innhold. Og det er jeg helt sikker på at vi klarer. Men om alle sitter i regjering? Nei, det kan kanskje være vanskelig, sier Erna Solberg i et intervju med NTB før fredagens landsmøte i Høyre.

Statsministeren og Høyre-lederen erkjenner at det for «noen» kanskje er bedre ikke å sitte i regjering nå.

Men den gamle drømmen om en borgerlig firepartiregjering er ikke helt død ennå.

– Nei da, den er ikke det. Det tar tid, sier statsministeren.

Mener flertallsregjering er best

Etter å ha ledet mindretallsregjeringer i flere ulike varianter og en flertallsregjering som raknet etter bare ett år, mener statsministeren fortsatt at flertallsregjering er det beste.

– Ikke fordi det er enkelt i regjeringen. Det er mer krevende i regjeringen. Men jeg mener at det gir best styring, forklarer hun.

Samtidig er det ikke nødvendigvis så stor forskjell på de ulike konstellasjonene, ifølge Solberg. Det er de samme partiene som må bli enige uansett.

– Det har vært min filosofi fra dag én, sier hun.

– Uansett hvem som sitter i regjering, og hvem som sitter utenfor regjering, så er det summen av fire partiers politikk.

Frp rasler med sablene

Sist helg holdt Fremskrittspartiet landsstyremøte. Der ble det slått fast at Fremskrittspartiet også etter valget i 2021 vil holde fast på standpunktet om at partiet ikke vil støtte en regjering som det ikke selv er en del av.

Ifølge partileder Siv Jensen var landsstyret også tydelig på at Frp «ikke har noen appetitt» for å gå inn i en ny regjering med KrF og Venstre.

– Samtidig anerkjenner vi at det er velgerne som skal sette sammen Stortinget. Skal vi gå i regjering, handler det om oppslutning og gjennomslag, sa hun til NTB.

Venter på avklaring

Solberg mener det Frp nå må avklare, er om partiet ønsker en borgerlig regjering.

– De vil nok oppleve at velgerne vil spørre hvor de plasserer seg i det politiske landskapet, på samme måte som velgerne spør alle oss andre om det, sier hun.

Enn så lenge blir Solberg sittende. Og Frp er innstilt på å forhandle med regjeringspartiene om statsbudsjettet i høst.

Advarer mot tempojag

Da programkomiteen i Høyre la fram sitt førsteutkast til nytt partiprogram denne uka, ble det av enkelte kommentatorer framstilt som fattig på nyheter.

Men Solberg vil ikke være med på at Høyre er gått tom for ideer etter sju år ved roret.

– Det er videreføringen, videreutviklingen og retningen som er viktig. Det er bare det at når du er i gang, så kan det oppfattes som lite nytt.

Solberg viser til at politiske prosjekter som det å inkludere flere i arbeidslivet, er så langsiktige at de kan ta flere tiår å fullføre.

– Vi har en tendens i Norge til å tenke at det skal akselerere så fort, og at det skal komme nyhetssaker ut hele tida. Men på de langsiktige, store strukturendringene i det norske samfunnet så er det politikk over mange år som skal bidra til det, sier hun.

– Vi kan ikke være med på den der tempogreia i Norge der det hele tida skal komme nye ting.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse