fbpx
Annonse
Annonse
Preem har ønsket å bygge ut raffineriet i Lysekil, men etter mye motstand legges planen nå på is.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN / NTB
Preem har ønsket å bygge ut raffineriet i Lysekil, men etter mye motstand legges planen nå på is.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Det svenske oljeselskapet Preem trekker tilbake søknaden om å bygge ut raffineriet i Lysekil på den svenske vestkysten.

Preem ønsker i stedet å satse på produksjon av fornybar energi ved anlegget og vil levere inn en ny søknad i løpet av høsten, opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

Utbyggingen har vært svært omdiskutert både nasjonalt og lokalt. For få uker siden aksjonerte Greenpeace mot tankskip som var på vei mot raffineriet.

Saken har også vært på nippet til å skape regjeringskrise ettersom Miljöpartiet var sterkt imot planene og på kollisjonskurs med samarbeidspartiet Socialdemokraterna.

Thunberg jubler

Miljøaktivister reagerer positivt på Preems beslutning, og Greta Thunberg kaller den en enorm seier for klima- og miljøbevegelsen.

– Avgjørelsen viser at det nytter å protestere mot hodeløse planer om oljeutvidelse, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en uttalelse til NTB.

Utvidelsen av raffineriet var beregnet å koste rundt 15 milliarder svenske kroner og kunne ha økt de årlige utslippene ved anlegget med én million tonn CO2. Det kunne igjen ha ført til en økning i de totale CO2-utslippene i Sverige, i strid med Parisavtalen.

– Kommersiell beslutning

Preem nevner lavere etterspørsel etter drivstoff i kjølvannet av koronapandemien som en av årsakene til at utbyggingen stanses.

– Å avvikle ROCC-prosjektet er en kommersiell beslutning som er basert på en avveining av prosjektets lønnsomhet og tekniske gjennomførbarhet. Beslutningen om å avvikle prosjektet gjør også søknaden om byggetillatelse fra 2016 uaktuell, skriver Preems nyansatte toppsjef Magnus Heimburg.

Han understreker at avgjørelsen ikke er politisk og avviser at motstanden mot prosjektet har bidratt til at planene for anlegget endres.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte