Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
28 september 2020 13:06
Del på Facebook
Preem har ønsket å bygge ut raffineriet i Lysekil, men etter mye motstand legges planen nå på is.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN / NTB
Preem har ønsket å bygge ut raffineriet i Lysekil, men etter mye motstand legges planen nå på is.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske oljeselskapet Preem trekker tilbake søknaden om å bygge ut raffineriet i Lysekil på den svenske vestkysten.

Preem ønsker i stedet å satse på produksjon av fornybar energi ved anlegget og vil levere inn en ny søknad i løpet av høsten, opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

Utbyggingen har vært svært omdiskutert både nasjonalt og lokalt. For få uker siden aksjonerte Greenpeace mot tankskip som var på vei mot raffineriet.

Saken har også vært på nippet til å skape regjeringskrise ettersom Miljöpartiet var sterkt imot planene og på kollisjonskurs med samarbeidspartiet Socialdemokraterna.

Thunberg jubler

Miljøaktivister reagerer positivt på Preems beslutning, og Greta Thunberg kaller den en enorm seier for klima- og miljøbevegelsen.

– Avgjørelsen viser at det nytter å protestere mot hodeløse planer om oljeutvidelse, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en uttalelse til NTB.

Utvidelsen av raffineriet var beregnet å koste rundt 15 milliarder svenske kroner og kunne ha økt de årlige utslippene ved anlegget med én million tonn CO2. Det kunne igjen ha ført til en økning i de totale CO2-utslippene i Sverige, i strid med Parisavtalen.

– Kommersiell beslutning

Preem nevner lavere etterspørsel etter drivstoff i kjølvannet av koronapandemien som en av årsakene til at utbyggingen stanses.

– Å avvikle ROCC-prosjektet er en kommersiell beslutning som er basert på en avveining av prosjektets lønnsomhet og tekniske gjennomførbarhet. Beslutningen om å avvikle prosjektet gjør også søknaden om byggetillatelse fra 2016 uaktuell, skriver Preems nyansatte toppsjef Magnus Heimburg.

Han understreker at avgjørelsen ikke er politisk og avviser at motstanden mot prosjektet har bidratt til at planene for anlegget endres.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse