Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 oktober 2020 10:48
Del på Facebook
Saudi-Arabia nådde ikke opp i FNs menneskerettsråd. Her et bilde fra FNs hovedforsamling i september under innlegget kong Salman Bin Abdulaziz Al-Saud. Foto: Eskinder Debebe / UN Photo via AP / NTB
Saudi-Arabia nådde ikke opp i FNs menneskerettsråd. Her et bilde fra FNs hovedforsamling i september under innlegget kong Salman Bin Abdulaziz Al-Saud. Foto: Eskinder Debebe / UN Photo via AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saudi-Arabia må se langt etter en plass i FNs menneskerettsråd. Både Kina, Russland og Cuba har imidlertid sikret seg medlemskap i de tre neste årene.

Menneskerettsgrupper mener Saudi-Arabia ikke fortjente noen plass i rådet og er fornøyd med at landet var den eneste av kandidatene som ikke ble valgt inn under avstemningen tirsdag kveld amerikansk tid.

– Det eneste landet som ikke ble valgt, avvist av et flertall i FN. Kongedømmet høstet det de fortjener for sine alvorlige brudd på menneskerettigheter og krigsforbrytelser i utlandet, sier Bruno Stagno i Human Rights Watch (HRW).

– En pariastat

– Hvis ikke Saudi-Arabia gjennomfører dramatiske reformer for å løslate politiske fanger, avslutte sin katastrofale krig i Jemen og la landets borgere få en meningsfull deltakelse i det politiske liv, vil landet forbli en pariastat i verdenssamfunnet, sier Sarah Leah Whitson, som leder organisasjonen Democracy for the Arab World Now.

Organisasjonen hun leder, ble stiftet av Jamal Khashoggi, som ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for to år siden.

Færre stemmer til Kina

15 av rådets 47 plasser sto ledige, men det var kun konkurranse om fire. De gikk til Kina, Pakistan, Usbekistan og Nepal. Kina fikk imidlertid kun 139 stemmer – 41 færre enn da landet sist ble valgt inn i 2016.

HRW mener det er et tydelig signal om at flere land er bekymret for det de mener er Kinas elendige rulleblad når det gjelder menneskerettighetene.

Omstridt stemmesystem

Alle FNs 193 medlemsland kunne delta i avstemningen. Men stemmesystemet er omstridt ettersom det innebærer at land kan inngå hestehandler med andre land for å sikre seg en plass.

Både Cuba og Russland var blant de elleve landene som ble valgt inn uten at andre land stilte som kandidater til plassene.

USA er ikke lenger med i rådet etter at president Donald Trump trakk landet ut i 2018.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøEg registrerer at du har kasta kortet i vidare kunnskapsbasert diskurs.
Terje Sundsbø 3 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu har uoppfordret spredt din kunnskap fra siste tildelingsbrev om strekningen Vik-Molde. Hvorfor vil du ikke dele samme kunnskap om strekningen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKvart år i desember blir det utferdiga tildelingsbrev for påfølgande år, så også no. Brevet gjeld for budsjettåret 2025 og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr det tildelingsbrevet fra 2022 som hindrer SVV å forberede Vik-Molde? Det har jo vært gjort forberedelser helt fram til ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDu får google så finn du tildelingsbrevet for 2022Vedtaket frå Regjeringa er inntil 50% av garantiansvaret på nye riksvegprosjekt.
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvilken åpning gir regjeringens tildelingsbrev til SVV for planlegging av strekningen Ålesund-Vestnes (E136/E39)?Siden Frp og H ønsker å fjerne fylkeskommunene, ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse