fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 oktober 2020 10:48
Saudi-Arabia nådde ikke opp i FNs menneskerettsråd. Her et bilde fra FNs hovedforsamling i september under innlegget kong Salman Bin Abdulaziz Al-Saud. Foto: Eskinder Debebe / UN Photo via AP / NTB
Saudi-Arabia nådde ikke opp i FNs menneskerettsråd. Her et bilde fra FNs hovedforsamling i september under innlegget kong Salman Bin Abdulaziz Al-Saud. Foto: Eskinder Debebe / UN Photo via AP / NTB

Saudi-Arabia må se langt etter en plass i FNs menneskerettsråd. Både Kina, Russland og Cuba har imidlertid sikret seg medlemskap i de tre neste årene.

Menneskerettsgrupper mener Saudi-Arabia ikke fortjente noen plass i rådet og er fornøyd med at landet var den eneste av kandidatene som ikke ble valgt inn under avstemningen tirsdag kveld amerikansk tid.

– Det eneste landet som ikke ble valgt, avvist av et flertall i FN. Kongedømmet høstet det de fortjener for sine alvorlige brudd på menneskerettigheter og krigsforbrytelser i utlandet, sier Bruno Stagno i Human Rights Watch (HRW).

– En pariastat

– Hvis ikke Saudi-Arabia gjennomfører dramatiske reformer for å løslate politiske fanger, avslutte sin katastrofale krig i Jemen og la landets borgere få en meningsfull deltakelse i det politiske liv, vil landet forbli en pariastat i verdenssamfunnet, sier Sarah Leah Whitson, som leder organisasjonen Democracy for the Arab World Now.

Organisasjonen hun leder, ble stiftet av Jamal Khashoggi, som ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for to år siden.

Færre stemmer til Kina

15 av rådets 47 plasser sto ledige, men det var kun konkurranse om fire. De gikk til Kina, Pakistan, Usbekistan og Nepal. Kina fikk imidlertid kun 139 stemmer – 41 færre enn da landet sist ble valgt inn i 2016.

HRW mener det er et tydelig signal om at flere land er bekymret for det de mener er Kinas elendige rulleblad når det gjelder menneskerettighetene.

Omstridt stemmesystem

Alle FNs 193 medlemsland kunne delta i avstemningen. Men stemmesystemet er omstridt ettersom det innebærer at land kan inngå hestehandler med andre land for å sikre seg en plass.

Både Cuba og Russland var blant de elleve landene som ble valgt inn uten at andre land stilte som kandidater til plassene.

USA er ikke lenger med i rådet etter at president Donald Trump trakk landet ut i 2018.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Vidar Hölm 2 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte