Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 oktober 2020 06:25
Både i Oslo og Bergen blir det fra og med torsdag påbudt med hjemmekontor så langt det er praktisk mulig. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB
Både i Oslo og Bergen blir det fra og med torsdag påbudt med hjemmekontor så langt det er praktisk mulig. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både de nasjonale myndighetene og flere av de største byene i Norge strammer kraftig inn koronatiltakene. Slik påvirkes din hverdag av de nye tiltakene.

Mandag kunngjorde regjeringen at de nasjonale koronatiltakene skjerpes på bakgrunn av smittesituasjonen i landet.

– Dersom vi tar et krafttak nå, er det mye større sjanse for at vi kan få en normal julefeiring med storfamilien, sa statsminister Erna Solberg (H).

Ved midnatt natt til onsdag trådte de nye tiltakene i kraft, og de vil være gjeldende fram til adventstiden tidlig i desember.

– I løpet av den tiden håper jeg vi sammen har fått ned smitten sånn at vi kan feire jul slik vi pleier, med besteforeldre og storfamilien samlet, sa Solberg.

Ber folk om å kutte sosial kontakt

Regjeringens nye nasjonale koronatiltak omfatter blant annet en anbefaling om å ikke ha flere enn fem gjester i private sammenhenger, i tillegg til husstandsmedlemmer.

Nordmenn blir også sterkt anbefalt å kutte ned på sin sosiale omgang i løpet av en uke, det vil si å treffe så få personer som mulig, og i kortere tidsperioder enn før.

Barn som går i barnehage og barneskole, vil kunne feire bursdag sammen med kohorten sin. Dermed gjelder ikke regelen om maksimalt fem gjester på arrangementer for de aller minste her i landet.

– Barna skal få lov til å være sammen med unger de allerede er mye sammen med. Vi trenger ikke å være like strenge overfor de yngste som vi er med de voksne, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) på mandagens pressekonferanse.

I tillegg kan det ikke være flere enn 50 deltakere på private sammenkomster på offentlig sted eller i leide lokaler. Det samme gjelder også for julebord. Det er en reduksjon fra tidligere, hvor 200 deltakere kunne delta på en slik sammenkomst.

Strengere i hovedstaden

Dersom du bor i hovedstaden, blir hverdagen din enda litt mer påvirket i tiden framover. I Oslo blir det fram til desember påbudt å ta i bruk hjemmekontor så langt det er praktisk mulig.

Kommunen kommer også med en kraftig anbefaling til sine innbyggere om å ikke møte flere enn ti personer i uka i sosiale sammenhenger, utenom husstanden og på jobb, barnehage og barneskole.

Såkalte «sosiale bobler» er tidligere blitt innført i land som for eksempel Belgia, som til tider har hatt svært strenge koronatiltak.

– Vi må få ned antall nærkontakter, sa Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mandag.

I tillegg blir det påbudt å bruke munnbind innendørs på offentlige steder der meteren ikke kan opprettholdes. Man må også bruke munnbind på serveringssteder når man ikke sitter ved et bord. Etter klokken 22 stenger innslippet på utestedene, som fortsatt vil kunne servere alkohol fram til stengetid klokken 24.

Bergen følger etter

Bergen innførte strenge koronatiltak da de hadde høye smittetall tidligere i høst. Tiltakene så ut til å ha effekt, og tallene gikk ned.

Nå er situasjonen annerledes. Tirsdag ettermiddag opplyste Bergen kommune at det var registrert 77 nye smittetilfeller det siste døgnet, noe som var det høyeste registrerte tallet siden koronautbruddet startet. Samme ettermiddag kunngjorde byrådet at de innfører nye innstramminger, som i første omgang skal vare i fire uker. Blant tiltakene er forbud mot private sammenkomster med mer enn ti personer og legitimeringskrav i utelivet.

– Vi står dessverre overfor en krevende vinter og må forberede oss på det, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse.

Også i Bergen blir det påbud om hjemmekontor der det er praktisk mulig. Bergenserne blir også påbudt å bruke munnbind i kollektivtransport og på offentlige steder innendørs der man ikke kan holde minst én meters avstand.

I tillegg må byens utesteder sørge for at lydnivået ikke er høyt, slik at gjestene skal kunne prate med hverandre uten å måtte være nærmere hverandre enn 1 meter.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje G. FinnøyKrysningspunktene som SVV benytter seg av er basert på trafikktellinger og hvor tyngdepunktene for trafikken går. De viser at Møreaksen ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje SundsbøAng. krysningspunkt så er det nok andre som har vært selektiv (kreativ) underveis i det riggede Møreaksen prosjektet. Oppdraget fra ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje G. FinnøyDu har kanskje ikke fått det med deg, men det har aldri vært planen å bygge hele stekningen Ålesund - ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje G. FinnøyDu er svært selektive i dine krysningspunkter, og det er fortsatt ikke mer enn 40% av trafikken som passerer Røbekk/Lønset. ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje SundsbøKanskje oppstart, gryteklar for 10-15 år siden, fremdeles ingenting avklart på Sunnmørs siden i løpet av 30 års planlegging, felles ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje SundsbøRomsdalsaksen vil bli ca en halv mil kortere enn Møreaksen, med krysningspunktene Fremstedal og Lønset. Og med Romsdalsaksen slipper man ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte