Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
06 november 2020 08:49
Del på Facebook
Illustrasjonsbilde. Foto: NEAS
Illustrasjonsbilde. Foto: NEAS
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkesutvalget har nå sagt et klart nei til at Statnett skal selge regionalnettet i Møre og Romsdal til bare ett selskap. Det vil være uheldig om ikke denne klare oppfordringen følges opp av Statnett og nasjonale myndigheter, sier Knut Hansen i Nordmøre og Romsdal Regionalnett (NRR).

Hansen er styreleder i NRR, som eies av de fire energiselskapene Neas, Svorka, Rauma Energi og Sunndal Energi.

I en pressemelding fra  Nordmøre og Romsdal Regionalnett (NRR) understrekes det at det såkalte 132kV-nettet som Statnett skal selge, er kritisk infrastruktur og at det ikke bare kan selges som en hvilken som helst handelsvare. Det er et politisk spørsmål hvor man må ta stilling til faktorer som:

  • hvem er kjøper
  • betydning for både bedrifter og privatpersoner
  • innvirkning  for fremtidig verdiskaping
  • innvirkning på nettleie-kostnad til husholdningene
Fylkesutvalget ønsker mellom naturlige regionale aktører

Fylkesutvalget vil at Statnett deler regionalnettet mellom de naturlige regionale aktørene ved at det som ligger i sørfylket, selges til Mørenett, mens den delen av dette nettet som ligger i nordfylket, selges til Nordmøre og Romsdal Regionalnett (NRR).

Bakgrunnen for saken i fylkesutvalget er at Mørenett på Sunnmøre har inngått en intensjonsavtale med Statnett om kjøp av det regionale distribusjonsnettet i fylket (132 kV-nettet). Dette har både fylkespolitikerne og NRR advart kraftig mot. Siden i vinter har fylkeskommunen arbeidet med å finne andre løsninger, på oppdrag av Statnett.

NRR og fylket advarer mot kun èn regionalnetteier

– Vedtaket i fylkesutvalget er et veldig klart signal fra lokaldemokratiet til regjeringen. Vi legger til grunn at Statnett, som er statens eget instrument for å styre kraftnettet i Norge, respekterer slike politiske beslutninger. Og vi håper at ansvarlige politiske myndigheter følger opp denne prosessen i tråd med et fylkesutvalget nå har sagt. Det vil være uheldig Statnett selger regionalnettet i nordfylket til en aktør som verken har anlegg eller virksomhet her i vår del av Møre og Romsdal, sier Knut Hansen.

– Konsekvensene av et salg til Mørenett alene, er at halve fylket, Romsdal og Nordmøre, får titalls millioner i økt nettleie. Dessuten vil nettstrukturen bli enormt komplisert, og mange kunder vil få flere ekstra nettnivå å betale for og forholde seg til. Et delt salg er den beste løsningen for næringsliv og forbrukere i fylket. Det vil også legge best til rette for videre utvikling av dette kritisk viktige nettet, legger Hansen til.

Alternativ løsning – regionalt nettselskap

NNR merker seg at fylket peker på en alternativ løsning, som er et regionalt nettselskap med flere eiere, blant dem fylkeskommunen, men at fylkesutvalget meget bestemt sier nei til at bare ett selskap, Mørenett, får kjøpe hele Statnett 132 kV-nett i fylket.

– Næringslivet er avhengig av krafttilgang og nettutvikling. Dersom ikke det nasjonale nivået følger opp den klare anmodningen fra regionens politikere, vil avstanden mellom de som bruker kraften og de som produserer og distribuerer den, øke kraftig. Den kan få uheldige konsekvenser for sentral infrastruktur som driftssikkerhet, oppetid og feilretting. Dette handler faktisk om vital infrastruktur i vår region. Det er ikke riktig at en slik stort, samfunnskritisk sak avgjøres administrativt. Dette er en viktig politisk sak, og nå har politikerne i Møre og Romsdal gitt klar beskjed om hva de mener, avslutter Knut Hansen. 

knut hansenKnut Hansen i Nordmøre og Romsdal Regionalnett (NRR). Foto: NEAS

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 11 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse