fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 november 2020 12:41
Tre av fire USB-ladere og reiseadaptere ble enten overopphetet eller ga fare for strømsjokk – eller begge deler – i en undersøkelse gjennomført av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC i februar. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB
Tre av fire USB-ladere og reiseadaptere ble enten overopphetet eller ga fare for strømsjokk – eller begge deler – i en undersøkelse gjennomført av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC i februar. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB

Forbrukerrådet rykker ut med varsku i førjulshandelen om at varer kjøpt utenfor EU/EØS kan være svært helseskadelige. Kjøper du slike, står du ansvarlig.

En undersøkelse gjennomført av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC i februar viser at to av tre testede produkter kjøpt fra blant andre Amazon, AliExpress, eBay og Wish hadde alvorlige feil og mangler.

250 elektriske varer, inkludert leker, barneklær, kosmetikk og andre potensielle julepresanger, ble handlet inn av seks forbrukergrupper og testet i henhold til reglene som gjelder i EU og EØS.

Tre av fire USB-ladere og reiseadaptere, langt de fleste av dem billige og umerkede, ble enten overopphetet eller ga fare for strømsjokk – eller begge deler. En annen versting var røykvarslere, der ingen av de sju produktene passerte testen – ingen reagerte ikke på karbonmonoksid, mens fire ikke reagerte på noe røyk i det hele tatt.

En kosmetikkvare som det kanskje ikke frister å kjøpe utenlands etter dette, er tannblekemidler, der sju av ti produkter inneholdt for høye nivåer av hydrogenperoksid, mellom 14 til 70 ganger høyere enn det som er lov her hjemme.

Barns liv og helse

Forbrukerrådet sier dette er funn som føyer seg inn i rekken av undersøkelser som viser at det kan være risikabelt å handle i nettbutikker utenfor EU/EØS. Rådet har også avdekket leker som kan være direkte livsfarlige for barn, og kosmetikk som inneholder skadelige stoffer som er forbudt i EU og Norge.

– Leker og kosmetikk som inneholder helseskadelige kjemikalier, samt leker som kan føre til kvelning eller har deler som kan sette seg fast i magen, og innhold av bly og kvikksølv er blant de oppsiktsvekkende funnene, sier Gunstein Instefjord som er fagdirektør Handel hos Forbrukerrådet.

I BEUC-undersøkelsen hadde 14 av 16 undersøkte plagg til barn økt ulykkesfare, som kvelning.

Ditt ansvar

Forbrukerrådet understreker overfor NTB at med en gang man handler inn fra et land utenfor EU/EØS, går man fra å være forbruker med tilhørende rettigheter, til å bli importør, med tilhørende ansvar.

– Handler du i norske eller andre europeiske nettbutikker er det selger som er ansvarlig for at varene tilfredsstiller europeiske krav til helse, miljø og sikkerhet. Handler du i butikker utenfor EU/EØS, som Kina, USA og Taiwan, er det ditt ansvar å sørge for å dokumentere at produktene tilfredsstiller europeiske krav. Og, nei, det er ikke nok at produsenten har stemplet CE-merke på varene, sier Instefjord.

En av forpliktelsene du har som importør, er å sørge for standarden om du selger eller gir varen videre til andre.

– Ved videresalg, det være seg nytt eller brukt, er du ansvarlig for at produktet tilfredsstiller europeiske krav til helse, miljø og sikkerhet, sier Instefjord.

Et billig kjøp kan dermed bli en dyr affære om noe skulle skje og du blir stilt til ansvar.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 17 timer siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...
Asgeir Fosnavåg 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
For fleire år attende vart eg klar over Sves private kamp om å få kyststamvegen vår til å gå via ...
Jan Rune Haukvik 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
@jon ingar eikSå du vet heller ikke hvordan disse to prosjektene finansieres helt ulikt? 
Roy Gravdehaug 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
Vi kan være uenige i mye vi her i fylket, men så dumme tror jeg faktisk ikke Nordmøres befolkning er. ...
Nevner en liten sak som Espen Barth Eide har hatt kleptomanpølsene sine borti... han er like sleip som en Ål ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte