Den 1.246 sider lange brexitavtalen som vil regulere handel- og konkurranse mellom Storbritannia og EU, er offentliggjort.
Innholdet i avtalen vil være styrende for forholdet mellom Storbritannia og EU når Storbritannia endelig trekker seg ut av unionen 1. januar 2021.
Den etterlengtede handelsavtalen kom endelig i havn julaften etter mange runder med forhandlinger i Brussel. Avtalen må ratifiseres både av EU og Storbritannia.
Parlamentet i London skal samles 30. desember. Det er ventet at avtalen vil gå gjennom. EU-parlamentet må også gi grønt lys, men det er ikke ventet at det skjer før på nyåret.
Begge parter fornøyd
– Det er en rettferdig og balansert avtale, og det var den riktige og ansvarlige tingen å gjøre for begge sider, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen da avtalen ble kunngjort julaften.
Også Storbritannias statsminister Boris Johnson var fornøyd med avtalen.
– Avtalen vil beskytte arbeidsplasser, tillate at britiske varer selges uten toll og kvoter i EU-markedet og tillate selskaper å gjøre enda flere forretninger med våre europeiske venner, sa Johnson.
Nileser i romjula
Fredag morgen begynte EU-ambassadørene å gå gjennom innholdet i avtalen. I en video publisert på Twitter fredag ba Storbritannias statsminister Boris Johnson britene om å bruke romjula på å lese avtalen.
Foreløpig er det kommet fram at avtalen sikrer tollfri varehandel mellom Storbritannia og EU og fortsatt britisk deltakelse i EUs store forskningsprogram Horisont.
Den nye frihandelsavtalen dekker ikke bare varer og tjenester, men også investeringer, konkurranseregler, statsstøtteregler, skattepolitikk, lufttransport, veitransport, energi og bærekraft, fiskeri, datasikkerhet og koordinering av trygdeytelser, opplyste EU-kommisjonen i en pressemelding.
Søreide: – Mer komplisert
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener brexitenigheten er positivt for Storbritannia, Norge og EU. Hun understreker likevel at den gjør forholdet mer komplisert.
– Det er selvfølgelig sånn at handel mellom EU og Storbritannia blir mer komplisert enn det er i dag og det blir flere barrierer enn det er i dag, men det er et valg Storbritannia har tatt, og det må vi respektere, sa utenriksministeren til NTB fredag.
(©NTB)