Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 desember 2020 09:27
Del på Facebook
Tsjekkias statsminister Andrej Babis (t.h) var søndag morgen den første i landet til å få koronavaksinen. Til venstre sitter andre verdenskrigsveteran Emilie Repikova og venter sin tur. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Tsjekkias statsminister Andrej Babis (t.h) var søndag morgen den første i landet til å få koronavaksinen. Til venstre sitter andre verdenskrigsveteran Emilie Repikova og venter sin tur. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk startskuddet for massevaksinasjonen i EU med vaksinen til Pfizer og Biontech. De første til å få vaksine er eldre, sårbare og helsearbeidere.

I Sverige var det 91-årige Gun-Britt Johansson på sykehjemmet Boken i Östergötland som i 8-tiden søndag morgen var først ute med å få vaksinen, melder SVT.

I Danmark var det beboere på fem sykehjem rundt om i landet som var først ute, ifølge Ritzau.

Også i Spania var det en sykehjemsbeboer som fikk det første stikket. 96-årige Araceli Rosario Hidalgo Sanchez sa at hun ikke følte stikket.

I Norge er det en beboer på et sykehjem i Oslo som får den første dosen. De kommende dagene skal 5.000 norske eldre få vaksinen.

Helsearbeidere

I Italias hovedstad Roma var det fem leger og sykepleiere som fikk de første stikkene. Også i Polen og Romania kom helsearbeidere først i køen. Der var det henholdsvis sykepleieren Alicja Jukubowska og Michaela Anghel som fikk de første dosene.

I Tsjekkia ble vaksinasjonen innledet av statsminister Andrej Babis, etterfulgt av den 95-årige krigsveteranen Emilie Repikova.

EU-landene setter i gang vaksinasjonen mindre enn én uke etter at EUs legemiddeltilsyn EMA mandag ga grønt lys til vaksinen fra amerikanske Pfizer og tyske Biontech. Vaksinen ankom de første landene i Europa fredag fra fabrikken i Belgia.

Økende smittetall

Samtidig har smittetallene fortsatt å stige i Europa. I forrige uke var det totalt registrert 14,2 millioner smittetilfeller og 336.589 koronarelaterte dødsfall i EU- og EØS-land viser en oversikt fra Det europeiske smittevernkontoret (ECDC). Storbritannia er ikke medregnet.

Særlig Spania og Italia har vært rammet hardt av viruset. Italia har passert 2 millioner smittetilfeller og 71.600 dødsfall, mens det i Spania er registrert nesten 1,9 millioner tilfeller og 49.000 dødsfall, viser tall fra universitetssykehuset Johns Hopkins.

Frykten er også stor for at situasjonen skal bli forverret av spredningen av den nye og mer smittsomme koronavirusvarianten, først oppdaget i Storbritannia.

Den muterte varianten har blant annet blitt påvist i Spania, Japan, Frankrike, Sverige og Danmark.

Europeisk samhold

I en video postet på Twitter lørdag hyllet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen europeisk samhold i vaksinasjonsarbeidet.

– Vaksinen blir gjort tilgjengelig på samme tid i alle EU-land. Og folk vil starte å ta vaksinen i Aten, Roma, Helsinki, Sofia og andre steder, sa von der Leyen.

Likevel var det noen land som var tidligere ute enn andre til å sette de første dosene. Både Tyskland, Ungarn og Slovakia begynte lørdag vaksinasjonen på forskudd.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse