Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 desember 2020 09:27
Del på Facebook
Tsjekkias statsminister Andrej Babis (t.h) var søndag morgen den første i landet til å få koronavaksinen. Til venstre sitter andre verdenskrigsveteran Emilie Repikova og venter sin tur. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Tsjekkias statsminister Andrej Babis (t.h) var søndag morgen den første i landet til å få koronavaksinen. Til venstre sitter andre verdenskrigsveteran Emilie Repikova og venter sin tur. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk startskuddet for massevaksinasjonen i EU med vaksinen til Pfizer og Biontech. De første til å få vaksine er eldre, sårbare og helsearbeidere.

I Sverige var det 91-årige Gun-Britt Johansson på sykehjemmet Boken i Östergötland som i 8-tiden søndag morgen var først ute med å få vaksinen, melder SVT.

I Danmark var det beboere på fem sykehjem rundt om i landet som var først ute, ifølge Ritzau.

Også i Spania var det en sykehjemsbeboer som fikk det første stikket. 96-årige Araceli Rosario Hidalgo Sanchez sa at hun ikke følte stikket.

I Norge er det en beboer på et sykehjem i Oslo som får den første dosen. De kommende dagene skal 5.000 norske eldre få vaksinen.

Helsearbeidere

I Italias hovedstad Roma var det fem leger og sykepleiere som fikk de første stikkene. Også i Polen og Romania kom helsearbeidere først i køen. Der var det henholdsvis sykepleieren Alicja Jukubowska og Michaela Anghel som fikk de første dosene.

I Tsjekkia ble vaksinasjonen innledet av statsminister Andrej Babis, etterfulgt av den 95-årige krigsveteranen Emilie Repikova.

EU-landene setter i gang vaksinasjonen mindre enn én uke etter at EUs legemiddeltilsyn EMA mandag ga grønt lys til vaksinen fra amerikanske Pfizer og tyske Biontech. Vaksinen ankom de første landene i Europa fredag fra fabrikken i Belgia.

Økende smittetall

Samtidig har smittetallene fortsatt å stige i Europa. I forrige uke var det totalt registrert 14,2 millioner smittetilfeller og 336.589 koronarelaterte dødsfall i EU- og EØS-land viser en oversikt fra Det europeiske smittevernkontoret (ECDC). Storbritannia er ikke medregnet.

Særlig Spania og Italia har vært rammet hardt av viruset. Italia har passert 2 millioner smittetilfeller og 71.600 dødsfall, mens det i Spania er registrert nesten 1,9 millioner tilfeller og 49.000 dødsfall, viser tall fra universitetssykehuset Johns Hopkins.

Frykten er også stor for at situasjonen skal bli forverret av spredningen av den nye og mer smittsomme koronavirusvarianten, først oppdaget i Storbritannia.

Den muterte varianten har blant annet blitt påvist i Spania, Japan, Frankrike, Sverige og Danmark.

Europeisk samhold

I en video postet på Twitter lørdag hyllet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen europeisk samhold i vaksinasjonsarbeidet.

– Vaksinen blir gjort tilgjengelig på samme tid i alle EU-land. Og folk vil starte å ta vaksinen i Aten, Roma, Helsinki, Sofia og andre steder, sa von der Leyen.

Likevel var det noen land som var tidligere ute enn andre til å sette de første dosene. Både Tyskland, Ungarn og Slovakia begynte lørdag vaksinasjonen på forskudd.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse