Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 desember 2020 10:05
68 prosent av oss er skeptiske til fyrverkeri på nyttårsaften. Her fra Oslo i fjor. I år er Oslo kommunes offentlige fyrverkeri avlyst. Foto: Berit Roald / NTB
68 prosent av oss er skeptiske til fyrverkeri på nyttårsaften. Her fra Oslo i fjor. I år er Oslo kommunes offentlige fyrverkeri avlyst. Foto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

68 prosent av oss er helt eller noe enig i at fyrverkeri bør forbys på nyttårsaften, viser en fersk undersøkelse. Det skremmer ikke Norsk Fyrverkeriforening.

40 prosent er helt enige i at fyrverkeri bør forbys, viser undersøkelsen Norstat har gjennomført på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito). 1.015 personer har deltatt i undersøkelsen.

60 prosent av dem som ønsker å forby fyrverkeri, trekker fram fare for brann og personskade som den viktigste årsaken. Det overrasker ikke visepresident i Nito og kommuneingeniør, Kjetil Lein.

– Hvert år blir folk skadd av fyrverkeri, og små og store branner oppstår. Dette skjer selv om folk har blitt flinkere til å bruke beskyttelsesbriller, og at det er forbudt å skyte opp raketter med styrepinner, sier han.

God salgsstart

Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening ser ikke veldig negativt på tallene, i alle fall ikke i år.

Han forteller at de allerede etter én dag med salg av fyrverkerier har merket en økning i interessen.

– Nyttårsaften i år blir annerledes. Nå vil folk feire hver for seg, og da blir det mer fyrverkeri. Det har vi sett internasjonalt med 4. juli i USA og Bonfire Night (5. november) i Storbritannia. Folk er lei av 2020 og ønsker å markere inngangen til 2021, sier han.

Offentlig

Spets sier at det store flertallet pleier å gå ut når klokken nærmer seg midnatt 31. desember.

– Undersøkelser både vi og DSB har gjennomført, viser at 90 prosent er ute for å se på fyrverkeriet, sier han.

Han mener dessuten at hva folk svarer i en undersøkelse om temaet, kommer an på om man lover offentlig fyrverkeri eller ikke.

– Men da må man huske på at Norge består av 1.000 tettsteder. Skal du dekke det, trenger du 1.000 pyroteknikere, i Norge finnes det 120, sier Spets.

Norsk Fyrverkeriforenings medlemmer står også for importen til store offentlige arrangører. Spets er dermed tydelig på han ikke ser veldig negativt på at fyrverkeri skytes opp offentlig.

Sikkerhet

Lein i Nito forteller at deres medlemmer i brann- og redningsetatene hvert år rykker ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeri.

– Fyrverkeri er fortsatt lovlig, og da er det viktig at alle tar ansvar og følger bruksanvisningen og bruker anbefalt beskyttelsesutstyr når de skyter opp på nyttårsaften, sier han.

For privatpersoner er det kun lov til å skyte opp fyrverkeri mellom klokken 18 nyttårsaften og klokken 2 natt til 1. januar.

Spets er tydelig på at deres medlemmer tar sikkerheten på alvor.

– Alle som selger fyrverkeri, er opplært til det. De deler ut sikkerhetsbriller og gir råd. Alle som kjøper, får også med seg informasjon, sier han.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 21 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte