Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 desember 2020 10:05
Del på Facebook
68 prosent av oss er skeptiske til fyrverkeri på nyttårsaften. Her fra Oslo i fjor. I år er Oslo kommunes offentlige fyrverkeri avlyst. Foto: Berit Roald / NTB
68 prosent av oss er skeptiske til fyrverkeri på nyttårsaften. Her fra Oslo i fjor. I år er Oslo kommunes offentlige fyrverkeri avlyst. Foto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

68 prosent av oss er helt eller noe enig i at fyrverkeri bør forbys på nyttårsaften, viser en fersk undersøkelse. Det skremmer ikke Norsk Fyrverkeriforening.

40 prosent er helt enige i at fyrverkeri bør forbys, viser undersøkelsen Norstat har gjennomført på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito). 1.015 personer har deltatt i undersøkelsen.

60 prosent av dem som ønsker å forby fyrverkeri, trekker fram fare for brann og personskade som den viktigste årsaken. Det overrasker ikke visepresident i Nito og kommuneingeniør, Kjetil Lein.

– Hvert år blir folk skadd av fyrverkeri, og små og store branner oppstår. Dette skjer selv om folk har blitt flinkere til å bruke beskyttelsesbriller, og at det er forbudt å skyte opp raketter med styrepinner, sier han.

God salgsstart

Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening ser ikke veldig negativt på tallene, i alle fall ikke i år.

Han forteller at de allerede etter én dag med salg av fyrverkerier har merket en økning i interessen.

– Nyttårsaften i år blir annerledes. Nå vil folk feire hver for seg, og da blir det mer fyrverkeri. Det har vi sett internasjonalt med 4. juli i USA og Bonfire Night (5. november) i Storbritannia. Folk er lei av 2020 og ønsker å markere inngangen til 2021, sier han.

Offentlig

Spets sier at det store flertallet pleier å gå ut når klokken nærmer seg midnatt 31. desember.

– Undersøkelser både vi og DSB har gjennomført, viser at 90 prosent er ute for å se på fyrverkeriet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener dessuten at hva folk svarer i en undersøkelse om temaet, kommer an på om man lover offentlig fyrverkeri eller ikke.

– Men da må man huske på at Norge består av 1.000 tettsteder. Skal du dekke det, trenger du 1.000 pyroteknikere, i Norge finnes det 120, sier Spets.

Norsk Fyrverkeriforenings medlemmer står også for importen til store offentlige arrangører. Spets er dermed tydelig på han ikke ser veldig negativt på at fyrverkeri skytes opp offentlig.

Sikkerhet

Lein i Nito forteller at deres medlemmer i brann- og redningsetatene hvert år rykker ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeri.

– Fyrverkeri er fortsatt lovlig, og da er det viktig at alle tar ansvar og følger bruksanvisningen og bruker anbefalt beskyttelsesutstyr når de skyter opp på nyttårsaften, sier han.

For privatpersoner er det kun lov til å skyte opp fyrverkeri mellom klokken 18 nyttårsaften og klokken 2 natt til 1. januar.

Spets er tydelig på at deres medlemmer tar sikkerheten på alvor.

– Alle som selger fyrverkeri, er opplært til det. De deler ut sikkerhetsbriller og gir råd. Alle som kjøper, får også med seg informasjon, sier han.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Rolf Erik Pedersen Nylig Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagDet er nok slik det ser ut.Agendaen er lett synlig, Argumentene deres holder ihvertfall ikke i det hele tatt. Triksing med tall, ...
Terje Sundsbø 1 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagJa, Fevaag, gjør det du.
Rolf Erik Pedersen 5 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøHar Riksantikvaren bestemme dette alene?Har en vis følelse at Stortinget står litt over Riksantikvaren?Det samme gjelder vel for Kystverket også!Tror ...
Alf Helge Fevaag 6 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenDet er vel heller at han tror at alle som skal krysse Romsdalsfjorden må innom rådhusplassen på Molde først... :DD
Rolf Erik Pedersen 20 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje Sundsbø14 min raskere, en RA?Er nullpunktet ditt på Oterøya?
Rolf Erik Pedersen 33 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøMå øyene ha fastlandsforbindelse?Når de bedriftene som allerede er ute på øyene etablerte seg, var vel fergen den infrastrukturen som ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte