Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
02 januar 2021 10:23
Del på Facebook
Mandag skal det norske flagget heises foran FN-bygningen i New York. Fra nyttår tok Norge sete i FNs sikkerhetsråd. Foto: Pressens Bild / NTB
Mandag skal det norske flagget heises foran FN-bygningen i New York. Fra nyttår tok Norge sete i FNs sikkerhetsråd. Foto: Pressens Bild / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag blir en stor dag i Utenriksdepartementet. Da heises flaggene i New York for fem nye medlemmer i FNs sikkerhetsråd – deriblant Norge.

Mandag 4. januar er første arbeidsdag etter nyttår. Flaggene heises først da, trass i at Norge formelt tok sete i Sikkerhetsrådet 1. januar for de neste to årene.

En 13 år lang seig kamp, med en prislapp på minst 34 millioner kroner, ligger bak Norges inntreden i Sikkerhetsrådet. Men 17. juni smalt champagnekorkene i været da det ble klart at Norge skulle bli ett av Sikkerhetsrådets ti rullerende medlemmer fra årsskiftet.

Ved siden av Norge er India, Irland, Kenya og Mexico nye medlemmer.

– Unik mulighet

Sist gang Norge satt i Sikkerhetsrådet, i 2001-2002, la 11. september-angrepet i USA seg som en tung skygge over rådets arbeid. Også denne gangen er det store utfordringer i vente. Blant annet er det ventet at korona og klima vil legge føringer for hvilke saker som havner på rådets bord.

Samtidig gir et sete i FNs sikkerhetsråd en unik mulighet til å fremme norske interesser og verdier, framholdt statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB da avgjørelsen ble kjent.

Norge kan bruke sin erfaring fra fredsdiplomati til å bygge broer og finne løsninger, ifølge statsministeren.

– Vi skal prioritere saker der Norge har særlige fortrinn, slo hun fast.

Blant sakene regjeringen vil rette søkelyset mot, er beskyttelse av sivile i krig, beskytte av barn og mennesker som utsettes for seksuell og kjønnsbasert vold, og kvinners deltakelse i freds- og sikkerhetsarbeid.

Klima og sikkerhet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil også sette klimarelaterte sikkerhetstrusler på agendaen.

– Klima og konflikt henger sammen, og klimaendringer forsterker ofte underliggende konflikter, sa Eriksen Søreide i en redegjørelse til Stortinget i desember.

– Vi vil bidra til at faktabasert informasjon om hvordan klimaendringene er relevante for konflikt i det enkelte land, blir en del av premissgrunnlaget for rådets beslutninger, sa hun og påpekte at ikke alle rådets medlemmer anerkjenner at det fins en sammenheng mellom klima og sikkerhet.

Norges FN-ambassadør Mona Juul skal representere Norge i Sikkerhetsrådet, mens FN-delegasjonen i New York skal styrkes med ni personer.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 23 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte