Mandag blir en stor dag i Utenriksdepartementet. Da heises flaggene i New York for fem nye medlemmer i FNs sikkerhetsråd – deriblant Norge.
Mandag 4. januar er første arbeidsdag etter nyttår. Flaggene heises først da, trass i at Norge formelt tok sete i Sikkerhetsrådet 1. januar for de neste to årene.
En 13 år lang seig kamp, med en prislapp på minst 34 millioner kroner, ligger bak Norges inntreden i Sikkerhetsrådet. Men 17. juni smalt champagnekorkene i været da det ble klart at Norge skulle bli ett av Sikkerhetsrådets ti rullerende medlemmer fra årsskiftet.
Ved siden av Norge er India, Irland, Kenya og Mexico nye medlemmer.
– Unik mulighet
Sist gang Norge satt i Sikkerhetsrådet, i 2001-2002, la 11. september-angrepet i USA seg som en tung skygge over rådets arbeid. Også denne gangen er det store utfordringer i vente. Blant annet er det ventet at korona og klima vil legge føringer for hvilke saker som havner på rådets bord.
Samtidig gir et sete i FNs sikkerhetsråd en unik mulighet til å fremme norske interesser og verdier, framholdt statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB da avgjørelsen ble kjent.
Norge kan bruke sin erfaring fra fredsdiplomati til å bygge broer og finne løsninger, ifølge statsministeren.
– Vi skal prioritere saker der Norge har særlige fortrinn, slo hun fast.
Blant sakene regjeringen vil rette søkelyset mot, er beskyttelse av sivile i krig, beskytte av barn og mennesker som utsettes for seksuell og kjønnsbasert vold, og kvinners deltakelse i freds- og sikkerhetsarbeid.
Klima og sikkerhet
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil også sette klimarelaterte sikkerhetstrusler på agendaen.
– Klima og konflikt henger sammen, og klimaendringer forsterker ofte underliggende konflikter, sa Eriksen Søreide i en redegjørelse til Stortinget i desember.
– Vi vil bidra til at faktabasert informasjon om hvordan klimaendringene er relevante for konflikt i det enkelte land, blir en del av premissgrunnlaget for rådets beslutninger, sa hun og påpekte at ikke alle rådets medlemmer anerkjenner at det fins en sammenheng mellom klima og sikkerhet.
Norges FN-ambassadør Mona Juul skal representere Norge i Sikkerhetsrådet, mens FN-delegasjonen i New York skal styrkes med ni personer.
(©NTB)