EU er klare til å hjelpe produsentene av koronavaksiner med å øke produksjonen, og avviser at unionen er en flaskehals som gjør at Europa vaksinerer tregere.
EU er under hardt press etter at land som Storbritannia og Israel vaksinerer i et langt raskere tempo enn de europeiske landene som får doser gjennom unionen.
Toppsjefen i Biontech, det tyske selskapet som produserer vaksine sammen med Pfizer, har anklaget EU-systemet for å være tregt.
– Flaskehalsen er i øyeblikket ikke knyttet til bestillinger, men mangelen på produksjonskapasitet verden rundt, sier helsekommisjonær Stella Kyriakides i EU.
Hun understreker at EU har stilt 100 millioner euro til rådighet til Biontech for å bygge ut produksjonskapasiteten. Og at EU er klar til å bidra med enda mer.
– Situasjonen vil bli bedre steg for steg, sier hun.
Står på EU-strategien
EU har fått kritikk for å satse på flere hester, og legge inn forhåndsbestillinger på vaksiner som ennå ikke er godkjent, mens land som Israel har kjøpt store kvantum Pfizer-vaksine.
Denne strategien vil EU fortsette med.
– Vi har vært klare til å forhandle om flere vaksinedoser fra Biontech i lang tid. Andre leverandører vi har kontrakter med er klare til å få sine vaksiner godkjent av EU snart, sier Kyriakides.
Pfizer-vaksinen ble godkjent 21. desember, mens Moderna-vaksinen trolig får samme stempel 6. januar. Astra Zeneca-vaksinen som er godkjent i Storbritannia må trolig vente enda lenger før den blir godkjent i EU.
– Henger ikke etter
Svenska Dagbladet skrev første nyttårsdag at EU ligger flere måneder bak andre land i utrullingen av vaksinene.
Kyriakides hevder derimot at EU ikke henger etter.
– Hvis alle vaksinekandidatene blir godkjent, vil Europa ha to milliarder doser tilgjengelig for 450 millioner europeere og våre naboer. Og det er det dette handler om: At Europas raskeste vei ut av krisen er hvis vi står sammen, sier helsekommisjonæren.
(©NTB)