Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 januar 2021 15:41
Del på Facebook
Vannet i norske innsjøer har bedre kvalitet, men er blitt brunere etter forrige store undersøkelse i 1995.           Foto: Marianne Løvland / NTB
Vannet i norske innsjøer har bedre kvalitet, men er blitt brunere etter forrige store undersøkelse i 1995.           Foto: Marianne Løvland / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vannet i norske innsjøer har blitt mye bedre og mindre forurenset de siste 25 årene, men samtidig er det blitt mye brunere. Det har sin naturlige forklaring.

25 år etter forrige landsomfattende innsjøundersøkelse i 1995 har forskere gjort opp en ny status for hvordan det står til med de mange innsjøene i landet.

Etter at en grundig undersøkelse ble gjennomført i 2019, foreligger nå resultatene. Det kanskje viktigste funnet er at vannet er mindre surt, har mindre nitrat og er generelt mindre forurenset av tungmetaller enn det som var situasjonen for 25 år siden.

At luftforurensingen er kraftig redusert kan vi trolig takke internasjonale avtaler om reduserte svovelutslipp til atmosfæren for.

– Sur nedbør har gått kraftig tilbake og er nå nede på nivåer vi hadde rundt 1920-tallet. Utslipp av giftige tungmetaller som bly og kadmium til miljøet er redusert. Det er gledelig at vi nå ser at dette slår ut for helsetilstanden av innsjøer over hele Norge, sier Øyvind Garmo i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) i en pressemelding.

Selv om det kanskje høres rart ut at vannet i innsjøene er blitt renere, men samtidig brunere, så henger dette faktisk sammen med at luften er blitt renere. En årsak til den økte fargingen av vann, skyldes nemlig reduksjonen i sur nedbør.

– Mindre sur nedbør har gjort sitt til at mer oppløst organisk materiale, det vi kaller humus, har havnet i vannet i disse områdene. Dette fører til at vannet blir brunere, sier NIVA-forsker Heleen de Wit.

Selv om mye er bra, påpeker NIVA-forskerne at store områder i Sør-Norge fremdeles er sterkt påvirket av forsuring. Dette gjelder blant annet på Sørlandet som ligger nær store utslippskilder, og har en berggrunn som forvitrer sakte og gir lav tålegrense for forsuring.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse