fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 januar 2021 19:04
Kulturminister Abid Raja (V) forstår at kulturlivet ønsker mer forutsigbarhet. Mange skulle i disse dager i gang med planlegging av sommerens festivaler, men det er vanskelig å si om de vil kunne arrangeres eller ikke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Kulturminister Abid Raja (V) forstår at kulturlivet ønsker mer forutsigbarhet. Mange skulle i disse dager i gang med planlegging av sommerens festivaler, men det er vanskelig å si om de vil kunne arrangeres eller ikke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Før jul fikk kulturlivet beskjed om å avlyse og utsette arrangementer. Nå åpnes det gradvis opp, men publikum kan ikke krysse kommunegrensen.

Kulturlivet har i hovedsak vært stengt ned de siste ukene. Nå blir det igjen mulig å arrangere konserter, teater og andre kulturbegivenheter – innenfor visse rammer.

– Det vil være forbehold kommunens egne innbyggere. Vi ønsker ikke at folk reiser på tvers av kommunegrensene, sier kulturminister Abid Raja (V).

Det forutsettes at den enkelte kommune har åpnet for slike arrangement. Det betyr at områder med høyt smittetrykk, for eksempel Oslo, vil være unntatt.

– Men i andre kommuner som for eksempel Bergen vil man kunne arrangere kino, teater, konserter. Men da må altså ikke folk reise inn til Bergen for å oppleve dette, sier Raja.

Han tror folk vil innrette seg etter reglene.

– Kulturarrangører vil opplyse om det på sine nettsider. Vi vet at nordmenn har vært gode til å etterleve disse tingene, sier han.

Ser på krav om seter

Inntil videre gjelder også reglene om at det kan være maksimalt 200 personer til stede i publikum hvis det er fastmonterte seter. Ellers er grensen ti personer.

Det har vært mange spørsmål og en del debatt knyttet til denne avgrensningen. Raja sier Helsedirektoratet nå får i oppdrag å utrede smitterisiko ved andre typer innretninger.

– Det kan være snakk om tilviste sitteplasser. Men inntil videre gjelder altså regelen om 200 fastmonterte seter, sier han.

Venter med kompensasjonsordning

Raja orienterte tirsdag om en ny stimuleringsordning på 1,1 milliard kroner for kultursektoren som skal gjelde første halvår. Forslaget sendes nå på høring.

Hensikten med ordningen er å stimulere til aktivitet i sektoren og hjelpe kulturarrangører gjennom koronakrisen. Noe av midlene gis som stimulering, mens noe skal gis som kompensasjon. Sistnevnte vil Raja komme tilbake til. Når det blir er ikke kjent.

Det møtes med hoderysting hos SV, som påpeker at kultursektoren må ha svar å kunne planlegge.

– Abid Raja er en vente-og-se-minister i stedet for å gi kulturlivet forutsigbarhet. Han ber kulturlivet være fleksible og tålmodige, men klarer ikke selv å levere et tydelig rammeverk for sommeren, sier kulturpolitisk talsperson Freddy André Øvstegård.

Han anklager Raja for å være full av lovnader, samtidig som han stadig skyver beslutningen foran seg.

– Kulturministeren forspiller muligheten til å levere et veikart med ulike scenarioer, der kulturlivet kunne visst hva de skulle forholdt seg til, gitt at vi enten åpner opp, eller får nye nedstengninger. Nå overlater han alt til aktører som ikke vet hva de kan forvente seg.

Kan ikke love festivalsommer

Raja understreker at han har stor forståelse for at det er usikre tider for kultursektoren. Mange små og store arrangører skal i disse dager i gang med planleggingen av festivaler og spel, men Raja kan ikke love at det kan gjennomføres. Det er vanskelig å si i januar hva slags smitteverntiltak som vil gjelde i juni, påpeker han.

– Regjeringen ønsker ikke å gi råd som vi ikke kan stå for på et senere tidspunkt. Vi ønsker å gi råd som står seg, råd som ikke er basert på magefølelse, sier han.

Raja sier han vil gå i dialog med sektoren om behovet for en kompensasjonsordning for 2021. Blant annet vil han ha et innspillsmøte der han kan møte aktører for å få konkrete forslag.

– Jeg ser fram til å høre ideer og innspill som kan bringe kulturlivet ut av krisen og inn i framtiden, sier kulturminister Abid Raja.

.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er statens oppgave å dimensjonere E39 mellom Ålesund og Molde. Men Fannefjordtunnelen er ikke på E39. Fannefjordtunnelen er fylkeskommunens ...
Lars Svein Valderhaug 3 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøOg du trur at fylket vil prioritere å byggje ein ny tunnel når det går ei bru til Lønset, og ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er fylket som har ansvaret for Fannefjordtunnelen. Og jeg kjøper ikke ditt argument at broen over Lønset vil redusere ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Rolf Erik PedersenIfølge eksterne kvalitetsikrede kalkyler, så er Møreaksen billigere enn Romsdalsaksen.Med ekstra trafikk fra Romsdalsaksen vil det bli kø i Fannefjordtunnelen, ...
Rolf Erik Pedersen 23 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Terje SundsbøFor det første, så er de fleste rimelig sikker på at Romsdalsaksen er rimeligere å bygg, og i tillegg til ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøMen poenget er at det ikkje blir slik kø om Romsdalsaksen vert bygd fordi det då blir eit meir fleksibelt ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 105 comments
  • Lars Svein Valderhaug 65 comments
  • Lama Vik 24 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 19 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte