Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 februar 2021 11:13
Flere handler på internett under koronapandemien.Foto: Robert Schlesinger / NTB
Flere handler på internett under koronapandemien.Foto: Robert Schlesinger / NTB

Netthandelen eksploderte i Oslo-regionen under nedstengingen i januar. Men størst økning siden i fjor har Stavanger med hele 619 prosent.

Etter at Oslo-regionen stengte ned etter mutasjonsutbruddet i Nordre Follo, økte antallet transaksjoner i nettbutikker med 208 prosent i Oslo i uke 4 sammenlignet med samme uke i fjor, viser tall fra DNB.

Også de øvrige storbyene har opplevd en kraftig økning i netthandlingen.

– Hvis man sammenligner med nedstengingen i mars 2020, har kundene blitt betydelig flinkere til å hoppe over på netthandel nå. Det har blitt en hurtigdigitalisering, og det er størst økning blant de eldre, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB, til NTB.

I samme periode sank butikkhandlingen i Oslo med 94 prosent.

Hjemmeutstyr er populært

Bransjer som dagligvare, apotek og lignende som fortsatt holdt åpent under nedstengingen, er ikke omfattet.

– Så fort det kommer en nedstenging, er det alt som handler om hjemmeaktiviteter som øker mest, slik som oppussing, interiør og hobbygjenstander, sier Oftedahl.

– Vi trenger også mer hjemme, så sportsutstyr, men også elektroutstyr, går det mer av. Det samme gjelder alt av god mat som kan lages hjemme, sier hun.

Voldsom nettvekst på Vestlandet

Størst vekst i antallet transaksjoner i nettbutikker har Stavanger, der det var en økning på hele 619 prosent i uke 6 sammenlignet med samme uke året før. Handlingen i fysiske butikker sank med 20 prosent.

– Stavanger lar seg ofte påvirke av det som skjer i øvrige storbyer, selv om de ikke har de samme tiltakene. Om det er for å forberede seg eller om de påvirkes av mediene, er uvisst, sier Oftedahl.

I Bergen, som fikk innført strenge nasjonale tiltak søndag 7. februar, steg netthandlingen med 344 prosent i den påfølgende uken, mens butikkhandlingen hadde en nedgang på 98 prosent.

Trondheim overrasker

Et tall som overrasker, er at flere handlet i butikk i Trondheim i uke 6 i år enn i fjor, nemlig før koronapandemien. Økningen var på 2 prosent.

– Trondheim lever litt sitt eget liv og har gjort det gjennom hele krisen, så de følger ikke helt trenden i resten av landet. De har både klatret på fysisk handel og netthandel, opplyser Oftedahl.

Selv om flere handlet i butikk, økte netthandlingen også markant. Økningen var på 147 prosent.

Mindre butikkhandling i Oslo-regionen

I Nordre Follo, hvor mutasjonsutbruddet startet, sank handelen i butikk med 100 prosent i uken etter nedstengingen. Netthandelen steg med 178 prosent.

Sterk økning på nett var det også i Asker (143 prosent), Bærum (117) og Drammen (126). I disse kommunene gikk butikkhandlingen ned med henholdsvis 61, 68 og 46 prosent.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Lama Vik 15 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte