Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 mars 2021 11:51
Norgesgruppen tilbakekaller enkelte holdbarheter av karbonadedeig, kjøttdeig og burgere merket med Folkets, Meny, Spar og Kiwi, etter funn av salmonella. Alle produktene er utgått på dato, men forbruker kan likevel ha disse i fryseren.Foto: Norgesgruppen / NTB
Norgesgruppen tilbakekaller enkelte holdbarheter av karbonadedeig, kjøttdeig og burgere merket med Folkets, Meny, Spar og Kiwi, etter funn av salmonella. Alle produktene er utgått på dato, men forbruker kan likevel ha disse i fryseren.Foto: Norgesgruppen / NTB

Salmonellautbruddet i en rekke fylker knyttes til storfekjøtt fra Tyskland. Flere produkter av karbonade- og kjøttdeig trekkes tilbake, og mer kan det bli.

Den samme bakterien som har gjort folk syke, er funnet i partiet med tysk storfekjøtt, opplyser Mattilsynet.

Norgesgruppen tilbakekaller flere typer karbonadedeig, kjøttdeig og burgere merket med Folkets, Meny, Spar og Kiwi. Alle produktene det gjelder, er utgått på dato, men folk kan likevel ha disse i fryseren, understreker selskapet i en pressemelding.

Hvilke produkter det er snakk om, finner man på selskapets hjemmeside. Norgesgruppen vil i samråd med Mattilsynet og FHI følge opp kunder som har blitt syke, og som ønsker kontakt.

De ber også folk som er engstelige etter å ha spist kjøttdeig, om å ta kontakt med lege.

– Spiste rått kjøtt

Til sammen 22 smittetilfeller er registrert, og ti personer er blitt så dårlige at de ble innlagt på sykehus.

– Flere av personene som har blitt syke, har oppgitt å ha smakt på rå karbonadedeig som sannsynligvis er produsert av råvare fra dette partiet, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

FHI melder at prøvene er tatt i slutten av januar og fram til siste uke av februar. De smittede bor i Viken (11), Oslo (3), Innlandet (2), Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Nordland.

Flere kan blir trukket

Mattilsynet jobber nå videre sammen med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten for å finne ut om også andre kjøttvarer skal kalles tilbake.

– Noe av partiet har blitt solgt til andre virksomheter, og vi jobber fortsatt med å spore dette, sier Kaupang.

Det tyske storfekjøttet ble importert til Norge av Prima Jæren. Firmaet har fortsatt deler av partiet på fryselager, men Mattilsynet har båndlagt disse varene.

En prøve tatt av Prima Jæren selv i slutten av januar i år, avdekket salmonella i kjøttet. Veterinærinstituttet fant så ut at det var er snakk om Salmonella Enteritidis. Da FHI oppdaget at folk var blitt syke av nettopp denne bakterien, sammenlignet Veterinærinstituttet og FHI prøvene og fant at de var genetisk like.

Varmen dreper bakterien

Det blir jevnlig funnet salmonella i importert kjøtt, ifølge Mattilsynet. Når bakterien oppdages, må kjøttet behandles slik at det ikke lenger utgjør smitterisiko, for eksempel ved varmebehandling.

Mattilsynet undersøker nå hvordan smittefarlig kjøtt kan ha kommet på markedet.

Så oppfordrer de alle til å ha god kjøkkenhygiene og håndhygiene for å slippe å bli syke:

– Nå du lager mat, bør du alltid bytte redskap mellom de ulike råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Alternativet er å vaske redskapene godt mellom hver oppgave. Da unngår du å overføre sykdomsfremkallende bakterier fra en råvare til en ferdig rett.

Fakta om salmonellainfeksjon

  • Salmonellose forårsakes av infeksjon med bakterien Salmonella.
  • De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuell feber.
  • Diaréen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig.
  • Hvert år blir det meldt mellom 900–1.300 sykdomstilfeller av salmonellose til Folkehelseinstituttet.
  • De fleste av disse personene er smittet i utlandet.

(Kilde: FHI)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 17 minutter siden Sunnmøre på rett vei
@Terje SundsbøFakta? Forholder du deg, som "blind" MA tilhenger til fakta, der du repeterende kjører på med MA "propaganda"? Informasjon som ...
Terje G. Finnøy 24 minutter siden Sunnmøre på rett vei
Det blir hevdet over 30 års planlegging ifbm. omveien og tunneltraseen Møreaksen, en trase ned mot Tomrefjord fra Ørskogfjeller, under ...
Terje G. Finnøy 24 minutter siden Sunnmøre på rett vei
Det blir av enkelte hevdet oppstart av omveien og tunneltraseen Møreaksen (MA) i 2023? Men stemmer virkelig det da? Joda, ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy Så var det dette med fakta igjen. Det har aldri vært planen å bygge hele Møreaksen fra Breivika i Ålesund ...
Terje G. Finnøy 17 timer siden Sunnmøre på rett vei
At omveien og tunneltraseen MA nå tydelig fremstår som ett stykkevis og delt prosjekt, er på lik linje med det ...
Ketil Strand Andersen 20 timer siden Une Bastholm nominerer David Attenborough til fredsprisen
Den problemstillingen Bastholm ikke fatter er at våre naturressurser er begrensede. Vi har f.eks. en gitt mengde rent vann fra ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte