fbpx
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
Redaksjonen
19 mars 2021 22:09
Carl Johansen i MDG. Foto: MDG
Carl Johansen i MDG. Foto: MDG

Møre og Romsdal MDG mener uttalelsene fra samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) og regjeringen om at Nasjonal Transportplan (NTP) er i tråd med klimamålene, fullstendig mangler troverdighet.

Partiet skriver at NTPs storsatsing i Møre og Romsdal, Møreaksen, er blant prosjektene i NTP som klarest bryter med både nasjonale og lokale klimamål, og med fylkets egen målsetning om å bli Norges «miljøfylke nummer 1».

– Ifølge Vegvesenets egne beregninger, som på grunn av storstilt bygging i myr mest sannsynlig er for lave, viser at prosjektet bare i byggefasen vil slippe ut mer enn 500.000 tonn CO2, sier Carl Johansen, gruppeleder på fylkestinget og førstekandidat til Stortinget for MDG.

Johansen sier at NTP ikke har troverdighet på å nå klimamålene.

– Alle de store motorveiprosjektene er en katastrofe for natur og artsmangfold. Vi ser nok en gang at i stedet for å prioritere digitalisering, satse massivt på sykkelveier og grønn kollektivtransport, og vedlikehold av de veiene vi har, fortsetter regjeringen og Stortinget å satse på økt biltrafikk.

Blant de positive tiltakene i NTP er økte tilskudd til mindre byområder for å bidra til å nå nullvekstmålet i biltrafikken, et tiltak som vil omfatte Ålesund og som MDG lenge har jobbet for, samt økte bevilgninger til veivedlikehold.

– Vi er glade for at det nå kommer penger til dette, men det er jo langt fra nok. Slik blir det når man samtidig skal bygge den rådyre klimaverstingen Møreaksen. Problemet er at det politiske flertallet i Møre og Romsdal vil ha i pose og sekk - de vil ha Møreaksen, de vil ha billigere ferge, og i tillegg vil de ha penger til å dekke det enorme veietterslepet på 8,6 milliarder. Ingen vil prioritere, og ingen vil si hvor pengene skal tas fra. Dette gjenspeiles naturligvis i NTP.

Johansen sier at en fersk undersøkelse utført av TNS Kantar på vegne av NAF viser at veivedlikehold er viktigst for folk i Møre og Romsdal. Hele 63 prosent av de spurte mener politikerne må prioritere bedre vedlikehold av de veiene vi har, mens bare halvparten så mange vil ha nye veier.

– Hadde det politiske flertallet i Møre og Romsdal brydd seg om hva folk ønsket, ville de krevd at veivedlikehold, folkekravet om billigere ferge, samt bedre kollektivtilbud i byene våre, ble prioritert. Resultatet av fylkets manglende evne til å prioritere, blir i praksis at det er Stortinget som bestemmer hva som skal bygges i Møre og Romsdal. Da får vi en NTP som i sum er dårlig for både innbyggerne, klimaet og økonomien.

– For det som Møreaksen koster, ville vi kunne fått gratis ferge til evig tid for innbyggerne i Møre og Romsdal, vi kunne tatt hånd om hele veietterslepet, og hatt penger igjen til skole og helse, avslutter Johansen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 13 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 22 timer siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...
Jan Rune Haukvik 23 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Sve driver valgkamp, og da stiger iallefall ikke faktanivået i hans propaganda. Her forsøker Sve å bygge opp under en ny ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte