Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 juni 2021 11:23
Del på Facebook
I 2011 var det en tydelig preget kong Harald som talte i Oslo Spektrum. I år holdes det en ny nasjonal minnemarkering i konserthallen, og kongen skal også i år tale. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB
I 2011 var det en tydelig preget kong Harald som talte i Oslo Spektrum. I år holdes det en ny nasjonal minnemarkering i konserthallen, og kongen skal også i år tale. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I anledning tiårsmarkeringen for 22. juli-terroren blir det blant mye annet nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum, hvor kongen skal holde tale.

Det er gått ti år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, hvor til sammen 77 mennesker ble drept og enda flere ble skadd.

Siden det i år er ti år siden angrepene, skiller markeringene seg litt fra de foregående.

Blant annet holdes det en stor, nasjonal minnemarkering om kvelden 22. juli, som blir direktesendt på TV fra Oslo Spektrum, opplyser Statsministerens kontor til NTB.

Der skal kong Harald holde tale, og det blir også taler fra statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Det blir i tillegg en rekke ulike kulturelle innslag.

I 2011, en drøy måned etter angrepene, ble det også holdt en nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum. Også her talte kongen.

– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa en tydelig preget kong Harald den gang.

Tiårsutstilling

I dagene før 22. juli holdes det arrangementer flere steder. Blant annet skal det på Utøya 20. juli holdes et internasjonalt demokrativerksted, med norske og internasjonale politikere og forskere. Deltakerne er ennå ikke offentliggjort.

21. juli arrangerer 22. juli-senteret en samtale mellom direkte berørte etter terroren. Samtalene er en del av en arrangementsrekke ved 22. juli-senteret som strekker seg over resten av året, og som ser terroren i lys av historiske og pågående trusler mot demokratiet.

Blant annet er det i år 20 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept. Arrangementer på senteret vil utover året belyse forbindelseslinjer til både dette drapet, samt drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og terrorangrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum i august 2019.

Allerede 15. juli åpner senteret utstillingen «10 år etter», hvor både direkte berørte, vitner og unge som ikke husker terroren, kommer til orde, opplyser senteret til NTB.

Kirkeklokker over hele landet

22. juli, som i år faller på en torsdag, vil det altså bli holdt minnemarkeringer både i regjeringskvartalet og på Utøya, på lik linje med tidligere år.

En av forskjellene i år er at medlemmer av kongefamilien vil være til stede på begge markeringene. Akkurat hvem som skal delta, vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt, opplyser Slottet til NTB.

Om formiddagen holdes det gudstjeneste i Oslo domkirke, hvor blant annet Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg holder tale. Det er også planlagte tilsvarende markeringer i andre domkirker i landet, blant annet i Molde og Tønsberg.

Dessuten vil det være åpne kirker en rekke steder i landet, og kirkeklokkene over hele landet vil ringe klokken 12.

Krevende planlegging

På grunn av den usikre smittesituasjonen oppfordrer Den nasjonale støttegruppa kommunene til å holde egne lokale markeringer for berørte rundt om i landet.

– Det er så vanskelig å planlegge i år på grunn av smittevernrestriksjoner, sier leder Lisbeth Røyneland i Støttegruppa til NTB.

annonse

Hun sier at planleggingen er spesielt utfordrende når det gjelder Utøya og kapasiteten på båttransport med én meters avstand.

Fjorårets markering på øya ble preget av strenge smittevernhensyn. Den vanligvis fulle gressbakken foran talerstolen var i fjor nærmest tom for AUF-ere. Nøyaktig hvordan årets markering blir, er ennå ikke fastslått.

– Vi planlegger for flere scenarioer, men det er jo klart at vi nærmer oss et tidspunkt hvor vi bare er nødt til å lande på en løsning, sier Røyneland.

(©NTB)

Fakta om tiårsmarkeringen av 22. juli

Her er programmet for tiårsmarkeringen av terrorangrepene 22. juli 2011:

Torsdag 15. juli:

– 22. juli-senteret åpner utstillingen «10 år etter», hvor både direkte berørte, vitner og unge som ikke husker terrorangrepene, kommer til orde.

Tirsdag 20. juli:

– Det holdes et internasjonalt demokrativerksted på Utøya, hvor norske og internasjonale politikere og forskere deltar. Deltakerne er ennå ikke offentliggjort.

Onsdag 21. juli:

– Samtale mellom direkte berørte etter terroren på 22. juli-senteret. Samtalene er en del av en arrangementsrekke som strekker seg over hele resten av året, som setter terroren i lys av historiske og pågående trusler mot demokratiet.

Torsdag 22. juli:

– Markering i regjeringskvartalet klokken 9. Der vil en rekke personer tale, blant andre statsminister Erna Solberg (H) og leder Lisbeth Røyneland for Den nasjonale støttegruppa. Det blir også navneopplesning, kransenedleggelse og musikalske innslag. Kongehuset blir representert både her og de følgende arrangementene.

– Gudstjeneste i Oslo domkirke klokken 11: Biskop Kari Veiteberg holder preken, og blant talerne er Nato-sjef Jens Stoltenberg. Det blir i tillegg lignende arrangementer i andre domkirker i landet, blant annet i Molde og Tønsberg. Kirkeklokkene over hele landet vil ringe klokken 12.

– Gudstjeneste i Hole kirke klokken 13: Biskop Jan Otto Myrseth holder gudstjeneste. Medlemmer av kongehuset og regjeringen vil også være til stede.

– Markering på Utøya klokken 15: AUF-leder Astrid Hoem taler fra talerstolen i bakken. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil også tale, og det blir flere taler fra overlevende og pårørende. Etterpå blir det navneopplesning og kransenedleggelse på kaia.

– Nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum klokken 20: Markeringen vil bestå av en rekke taler og flere kulturelle innslag. Kong Harald holder tale, og det samme gjør også statsministeren og Ap-lederen. Markeringen sendes direkte på TV.

(Kilder: Regjeringen, 22. juli-senteret og Den nasjonale støttegruppa)

 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Espen HeitmannFaktisk tar du feil – bare en liten del av trafikken som krysser Romsdalsfjorden skal videre, kun 25% krysser også ...
@Terje SundsbøDet er bare en liten ting, du legger til grunn at det er 14 minutter kortere kjøretid mellom Ålesund og ...
@Rolf Erik PedersenMener du virkelig at Norconsult ikke har utredet Romsdalsaksen? Fikk du ikke med deg «skandaleoppslaget» i TK om at Statens ...
Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu snakker så pent om fakta, Sundsbø. Men klarer du å etterleve dette selv? Den økonomiske belastingen er mye mindre en ...
@Anne Mari SandshamnDe som ser dette fra begge sider har konkludert med at Møreaksen er best. Også Nye Veier AS har skrotet ...
@Rolf Erik PedersenRyfast-tunnelene har vært en stor suksess, og motstanderne har stilnet. Som ved alle de andre undersjøiske fergeavløsningsprosjektene.Det er ikke Statens ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte