FNs klimasjef krever at landene som har undertegnet Parisavtalen, kommer med mer ambisiøse planer om CO2-kutt.
Klimasjef Patricia Espinosa sa lørdag at bare litt over halvparten av landene har oppdatert sine planer for å begrense utslippene, og at mange av planene ikke er gode nok til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader.
Blant landene som ikke har innfridd FNs siste og utsatte frist foran klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i november for oppdaterte planer, er verdens to største land, Kina og India.
Kina har verdens største utslipp av drivhusgasser, mens India ligger på tredje plass. USA, som er på andreplass, la fram sin plan i april.
Skuffende få
Espinosa sier at 110 land har lagt fram sine planer, langt flere enn for seks måneder siden, men at det likevel er skuffende at de bare utgjør 58 prosent av verdens land. Andre som ikke har kommet med en plan, er Saudi-Arabia, Sør-Afrika og Syria.
Ekspertene er enige om at mye mer må gjøres om den globale oppvarmingen skal holdes under 2 grader. Temperaturen på jorda har allerede økt med rundt 1,2 grader siden førindustriell tid.
For å nå målet om 2 grader må utslippene kuttes med 45 prosent innen utgangen av tiåret vi er i nå i forhold til 2010, ifølge FNs klimapanel IPCC.
– Alvorlig varsel
– Hetebølgene, tørke og oversvømmelser over hele kloden den siste tiden er et alvorlig varsel om at mye mer må gjøres, og mye raskere, for å endre kurs, sier hun.
Parisavtalen ble undertegnet i desember 2015 av 196 nasjoner. Målet er at den globale oppvarmingen skal begrenses til 2 grader, og helst så lavt som 1,5 grader.
(©NTB)