Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
17 september 2021 15:16
Del på Facebook
Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde at det blir mindre smittesporing for kommunene framover. Samtidig anmoder ham dem om å komme i mål med koronavaksinering før influensaen kommer. Foto: Ali Zare / NTB
Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde at det blir mindre smittesporing for kommunene framover. Samtidig anmoder ham dem om å komme i mål med koronavaksinering før influensaen kommer. Foto: Ali Zare / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge står ikke langt unna en normal hverdag med økt beredskap, der folk i liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen, ifølge helseminister Bent Høie (H).

Situasjonen tillater ennå ikke en normalisering, men fra og med 27. september blir kravene til kommunenes koronaoppfølging i den såkalte Tisk-strategien redusert.

– Stadig flere er fullvaksinert, og smitten ser ut til å flate ut. Det vil likevel være behov for noe testing, isolering, smittesporing og karantene en stund til, sa Høie på regjeringens pressekonferanse fredag.

Overgangsperiode

Nedjustert Tisk innebærer at færre må gå i karantene, og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing.

Dette skal videreføres over en periode på om lag fire uker, og deretter varsler regjeringen at det trolig blir aktuelt å gå over til en normalsituasjon med økt beredskap.

– Når vi vender tilbake til en normal hverdag, forsvinner de aller fleste nasjonale reglene. Meterkravet blir avviklet. Det samme blir restriksjonene knyttet til arrangementer og sammenkomster. Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringsstedene forsvinner, sa Høie.

I en tilnærmet normalsituasjon må folk fortsatt være bevisst på håndvask og være hjemme ved sykdom. Skolene skal beholde trafikklysmodellen.

Regjeringen vil så fjerne regelen som hindrer utlendinger i å komme til Norge. Unntaket er borgere fra tredjeland som ikke er fra såkalte lilla land med lav smitte.

Satser på hurtigtesting

Kommunene ventes å kunne dele ut hurtigtester til 10 prosent av befolkningen og teste 1 prosent av befolkningen selv. Hvis smitten øker, må kommunene i løpet av fem dager kunne øke kapasiteten til å teste 5 prosent i uka.

Høie var fredag i møte med landets ordførere om hvilket beredskapsnivå som ventes framover.

– Når normalen kommer tilbake, må dagens beredskapsnivå opprettholdes til nyttår, og kanskje ut vinteren, sa han.

Opptil 400.000 voksne uvaksinerte

Høie påpekte at vi aldri vil bli kvitt korona, og at folk kommer til å bli syke framover.

Helsemyndighetene er særlig opptatt av de mange uvaksinerte og den smitterisikoen de løper. Det gjenstår ennå for 300.000-400.000 voksne å ta vaksinen, ifølge assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Like mange har begrenset effekt av vaksinen. Det er som kjent bare litt over 90 prosent effekt mot symptomatisk sykdom ved vaksinene. Det gjør at 300.000-400.000 mennesker fort kan bli smittet og merke symptomer likevel, sa Nakstad.

Anbefaler influensavaksine

Samtidig venter helsemyndighetene en kraftigere influensasesong enn vanlig. Høie anmoder kommunene om å få unna koronavaksineringen innen uke 40, slik at de er i mål før influensaen kommer.

– Vi anbefaler at alle i risikogrupper og barn i risikogrupper skal ta influensavaksinen, sa han.

Eldre over 65, folk med underliggende sykdommer som defineres som i risikosonen, helsearbeidere og svinerøktere vil få tilbud om gratis influensavaksine.

Høie minnet om at også influensa kan være alvorlig for utsatte grupper. I en normalsesong blir rundt tusen personer innlagt på sykehus, og 900 dør.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKvart år i desember blir det utferdiga tildelingsbrev for påfølgande år, så også no. Brevet gjeld for budsjettåret 2025 og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr det tildelingsbrevet fra 2022 som hindrer SVV å forberede Vik-Molde? Det har jo vært gjort forberedelser helt fram til ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDu får google så finn du tildelingsbrevet for 2022Vedtaket frå Regjeringa er inntil 50% av garantiansvaret på nye riksvegprosjekt.
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvilken åpning gir regjeringens tildelingsbrev til SVV for planlegging av strekningen Ålesund-Vestnes (E136/E39)?Siden Frp og H ønsker å fjerne fylkeskommunene, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøStatus er i dag at tildelingsbrevet til SVV frå Regjeringa ikkje gir opning for meir førebuing av strekninga Vik-Molde, inkludert ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu hevder at det vil kreve en ny KS2-analyse kun for å prisjustere kostnadene i en nylig utarbeidet KS2-analyse. Da ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse