Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
24 september 2021 10:27
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: NTB / AP Photo / Mel Evans
Illustrasjonsfoto: NTB / AP Photo / Mel Evans
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Møre og Romsdal fylkeskommune vil i nært samarbeid med Smøla kommune og energiselskapet NEAS, kartlegge muligheter og interesse for en større solenergipark på Smøla.

Tanken er å utrede muligheten for å bygge solenergiparken i det samme området som i sin tid var Europas største landbaserte vindkraftanlegg. Vindturbinene er spredt over et 18 km2 stort areal på øya.

– Smøla er særlig interessant fordi vi kan utnytte den etablerte infrastrukturen i vindkraftanlegget. Her er det allerede bygd ut veier og kraftnett for å betjene 68 vindturbiner, så vi slipper å ta i bruk nye områder for utbygging, sier Bengt Endreseth, leier for Energi og grønn omstilling i Møre og Romsdal fylkeskommune.

En solenergipark vil gi arbeidsplasser både i etableringsfasen og når anlegget er over i driftsfasen.

Vil kartlegge

Fylkeskommunen ønsker å kartlegge følgende:

  • Finnes det synergier med dagens kraftnett/kraftproduksjon? Kan kraften samkjøres over eksisterende nett ved hjelp av intelligente system?
  • Er grunneiere og innbyggere interesserte?
  • Hvilke konsekvenser for miljøet får en etablering i en allerede eksisterende vindpark? Finnes det andre områder regulert for energiproduksjon?
  • Hvilke ringvirkninger kan en solenergipark få for næring og samfunn?
  • Er det rom for å utvikle Norges største solenergipark på Smøla?

Tydelige mål i fylkesplanene

Endreseth framholder at Møre og Romsdal fylkeskommune i fylkesplanen har satt tydelige mål basert på økt produksjon fra fornybare energikilder:

– Derfor har vi forpliktet oss til å utgreie mulig ny kraftproduksjon på Smøla. Vi trenger mer grønn energi i det grønne taktskiftet, og sol er en aktuell energikilde som kan utnyttes. Fylkeskommunen har signalisert at vi vil bruke ressurser for en innledende kartlegging, og det vil vi gjøre i tett samarbeid med både Smøla kommune og Neas, sier Endreseth.

Vindparken på Smøla, som ble åpnet av Kong Harald i 2002, produserer kraft tilsvarende forbruket til vel 14.000 eneboliger.

– Hvor mye strøm kan solenergiparken produsere?

– Det må kartlegges først, men det er snakk om et vesentlig tilskudd, og det synes å være et stort potensial på Smøla, sier Endreseth.

Han opplyser at fylkeskommunen har satt av midler til å starte jobben med å kartlegge mulighetene og gå i dialog med grunneiere.

Smøla vil ha grønnere fotavtrykk

Både Smøla kommune og energiselskapet NEAS er positive til planene. Smøla-ordfører Svein Roksvåg sier at han ser på solenergi som en helt naturlig utvikling for vindenergikommunen Smøla.

– Vi i kommunen har snakkene om at vi må utnytte solenergien mer. Vi har mange kommunale bygg, og vi må få et grønnere fotavtrykk på byggene våre, sier Roksvåg.

– Hvorfor er Smøla positiv til å være med på å kartlegge mulighetene og interessen for en solenergipark?

– Det er gjentatte grunner til det. Den ene er kraftsituasjonen i Midt-Norge, som er en het politisk potet. Vi må produsere mer kraft. Og angående solenergi, så ligger det godt til rette for det på Smøla. Vi har ikke fjell som skjermer, vi har lys mens det er dagslys og vi har lav snitt-temperatur, som er viktig for produksjon av solenergi, sier Roksvåg.

NEAS: Vi vil bidra

Også Knut Hansen, administrerende direktør i energiselskapet NEAS, liker tanken om en solenergipark på Smøla:

– Møre og Romsdal fylkeskommune har tatt rollen som bærekraftfylket. En del av bærekraften er at vi trenger mer energi. Da er det positivt at fylkeskommunen tar ansvaret på alvor og utreder muligheter for å produsere mer kraft.

NEAS-sjefen mener fylket er godt orientert om at Smøla har gode muligheter, og at de dermed spisser tiltaket mot en kommune som både kan og vil bygge ut.

– Hvorfor vil NEAS være med?

– Vi er en interessent på Nordmøre. Dersom vi kan bidra til at det blir skapt mer energi og at det blir mer aktivitet i regionen vår, så er vi som energiselskap positive til å bidra sammen med fylkeskommunen og Smøla kommune, sier Hansen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse