Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
24 september 2021 12:10
Del på Facebook
Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) diskuterer på utsiden av Hurdalsjøen hotell under sonderingene mellom Ap, SV og Sp. Foto: Torstein Bøe / NTB
Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) diskuterer på utsiden av Hurdalsjøen hotell under sonderingene mellom Ap, SV og Sp. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den rødgrønne trioen er fredag i gang med siste spurt før helgen i sonderingene på Hurdalsjøen Hotell. Så langt er ingenting avklart.

Forskanset i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell har partitoppene i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV torsdag og fredag vært i intense sonderinger om et mulig regjeringssamarbeid.

Fredag ettermiddag er det ventet at de tre partiene vil bryte opp for å ta helg.

Hva som vil skje neste uke, er likevel uvisst.

Én mulighet er at prosessen da går videre til formelle regjeringsforhandlinger. Men det er også mulig at de vil trenge mer tid til å sondere – eller at det ender med brudd.

Rett på mål

Selve samtalene har foregått i dyp hemmelighet, og lite har lekket ut fra møterommene.

Men etter det NTB får opplyst, har partitoppene holdt det Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere har kalt «rett på mål-samtaler» om de vanskeligste politiske sakene. Det er Støre selv som leder samtalene, med nestleder Hadia Tajik ved sin side.

Fra Senterpartiet deltar partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad, mens SV stiller med partileder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø.

I tillegg har partiene en rekke rådgivere på plass på hotellet for å bistå partitoppene.

To kategorier saker

Etter det NTB kjenner til, har en viktig oppgave i samtalene vært å sortere de politiske stridstemaene i to kategorier: en gruppe med saker som de tre partiene ser at er mulige å løse, og en annen gruppe saker som forblir vanskelige.

Sonderingene beskrives overfor NTB som «reelle og krevende».

annonse

Den oppsatte framdriftsplanen skal likevel ha blitt fulgt nokså godt, og i Ap har håpet vært at formelle regjeringsforhandlinger mellom alle tre skal kunne starte allerede mandag.

Uenige om regjeringsmodell

Et kjernespørsmål i samtalene er likevel nettopp hvem som skal sitte i regjering sammen.

Støre har gått inn i prosessen med et klart ønske om en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Han skal i samtalene ha vært opptatt av å understreke at de tre partiene utgjør et skjebnefellesskap: Hvis SV ender opp med å bli stående utenfor regjering, så må statsbudsjettene uansett gjøres opp med dem i Stortinget.

Vedum har derimot stått fast på at han foretrekker en Ap/Sp-regjering der SV ikke er med. Men Sp-lederen har aldri lukket døra for SV helt.

Lysbakken har for sin del vært positiv til å forhandle om en trepartiregjering, men har hele tida understreket at det er politikken som avgjør.

Og listen med kranglesaker er ikke kort – oljeleting, rovdyr, EØS, skattepolitikk, bensinpriser og CO2-avgift er bare noen av sakene som kan skape trøbbel.

Sikkerhet

En rekke tiltak er iverksatt på hotellet for å sikre at samtalene kan foregå i fortrolighet.

Partitoppene er blitt anbefalt å la mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner ligge igjen utenfor møterommene under samtalene.

I trappeoppganger og på dører er det satt opp sperrebånd og «Ingen adgang»-skilt.

Det er ventet at samtalene vil fortsette samme sted hvis prosessen går videre til formelle forhandlinger.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 1 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøJaja, du får nå bare fortsette å bo i din egen lille drømmverden. 10. plass av 20, er ikke høyt ...
@Anne Mari SandshamnDine 3 første linker viser til prioriteringene fra mai, før revidert statsbudsjett nå i september. Og som du påviser – ...
Frode Hoseth 8 timer siden Et utspekulert verktøy
Idag den 07.10.2022 er Norges dag der Den Norske Nobelkomiteen sender signaler om (grunnleggende) menneskerettigheter, demokratiet og fredelig sameksistens for ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLest denne Terje? : https://www.veier24.no/artikler/her-er-lista-vegvesenet-prioriterer-disse-store-veiprosjektene/519367   MA er ikke nevnt engang på noen av listene for de neste 5 år -  fakta ...
Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte