Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 september 2021 12:10
Del på Facebook
Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) diskuterer på utsiden av Hurdalsjøen hotell under sonderingene mellom Ap, SV og Sp. Foto: Torstein Bøe / NTB
Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) diskuterer på utsiden av Hurdalsjøen hotell under sonderingene mellom Ap, SV og Sp. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den rødgrønne trioen er fredag i gang med siste spurt før helgen i sonderingene på Hurdalsjøen Hotell. Så langt er ingenting avklart.

Forskanset i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell har partitoppene i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV torsdag og fredag vært i intense sonderinger om et mulig regjeringssamarbeid.

Fredag ettermiddag er det ventet at de tre partiene vil bryte opp for å ta helg.

Hva som vil skje neste uke, er likevel uvisst.

Én mulighet er at prosessen da går videre til formelle regjeringsforhandlinger. Men det er også mulig at de vil trenge mer tid til å sondere – eller at det ender med brudd.

Rett på mål

Selve samtalene har foregått i dyp hemmelighet, og lite har lekket ut fra møterommene.

Men etter det NTB får opplyst, har partitoppene holdt det Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere har kalt «rett på mål-samtaler» om de vanskeligste politiske sakene. Det er Støre selv som leder samtalene, med nestleder Hadia Tajik ved sin side.

Fra Senterpartiet deltar partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad, mens SV stiller med partileder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø.

I tillegg har partiene en rekke rådgivere på plass på hotellet for å bistå partitoppene.

To kategorier saker

Etter det NTB kjenner til, har en viktig oppgave i samtalene vært å sortere de politiske stridstemaene i to kategorier: en gruppe med saker som de tre partiene ser at er mulige å løse, og en annen gruppe saker som forblir vanskelige.

Sonderingene beskrives overfor NTB som «reelle og krevende».

Den oppsatte framdriftsplanen skal likevel ha blitt fulgt nokså godt, og i Ap har håpet vært at formelle regjeringsforhandlinger mellom alle tre skal kunne starte allerede mandag.

Uenige om regjeringsmodell

Et kjernespørsmål i samtalene er likevel nettopp hvem som skal sitte i regjering sammen.

Støre har gått inn i prosessen med et klart ønske om en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Han skal i samtalene ha vært opptatt av å understreke at de tre partiene utgjør et skjebnefellesskap: Hvis SV ender opp med å bli stående utenfor regjering, så må statsbudsjettene uansett gjøres opp med dem i Stortinget.

Vedum har derimot stått fast på at han foretrekker en Ap/Sp-regjering der SV ikke er med. Men Sp-lederen har aldri lukket døra for SV helt.

Lysbakken har for sin del vært positiv til å forhandle om en trepartiregjering, men har hele tida understreket at det er politikken som avgjør.

Og listen med kranglesaker er ikke kort – oljeleting, rovdyr, EØS, skattepolitikk, bensinpriser og CO2-avgift er bare noen av sakene som kan skape trøbbel.

Sikkerhet

En rekke tiltak er iverksatt på hotellet for å sikre at samtalene kan foregå i fortrolighet.

Partitoppene er blitt anbefalt å la mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner ligge igjen utenfor møterommene under samtalene.

I trappeoppganger og på dører er det satt opp sperrebånd og «Ingen adgang»-skilt.

Det er ventet at samtalene vil fortsette samme sted hvis prosessen går videre til formelle forhandlinger.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøStatus er i dag at tildelingsbrevet til SVV frå Regjeringa ikkje gir opning for meir førebuing av strekninga Vik-Molde, inkludert ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu hevder at det vil kreve en ny KS2-analyse kun for å prisjustere kostnadene i en nylig utarbeidet KS2-analyse. Da ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøNår bompengeproposisjonen eventuelt skal leggast fram fram for Stortinget må grunnlaget vere presist basert på oppdaterte kostnadstall.Så vil nok Stortinget ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår blir det tvingende nødvendig å oppdatere en KS2-rapport fra mars 2023 på grunn av prisendringer?I sammenligning med null-alternativet; når ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøEg har sagt at KS2 må oppdaterast for endring av kostnadsnivået i prosjektet der KS2 rapporten frå 2023 er etter ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrMener du for alvor at en KS2-analyse må kvalitetssikres på nytt bare på grunn av prisstigning?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse