Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
24 september 2021 12:10
Fungerende partileder Kjell Ingolf Ropstad i KrF overrekker lederklubba til påtroppende leder Olaug Bollestad på KrFs landsstyremøte på Thon Hotel i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
Fungerende partileder Kjell Ingolf Ropstad i KrF overrekker lederklubba til påtroppende leder Olaug Bollestad på KrFs landsstyremøte på Thon Hotel i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Kjell Ingolf Ropstad er ferdig som leder i KrF. Innen midten av november må partiet bli enige om hvem som skal fylle hans sko.

Fredag gikk Kjell Ingolf Ropstad formelt av som KrF-leder på et landsstyremøte på Thon Hotel Storo i Oslo.

Hvem som blir hans etterfølger, er foreløpig uvisst, men allerede 13. november skal partiet samles til et ekstraordinært landsmøte for å utpeke sin nye leder, vedtok landsstyret fredag.

Dermed har valgkomiteen sju uker på seg til å finne rett kandidat.

– Nå skal vi starte på en grundig prosess der hele partiet skal bli hørt. Jeg er sikker på at vi vil komme fram til en god innstilling til landsmøtet, sier valgkomiteens leder, Helga Marie Bjerke.

Ifølge Bjerke har KrF tradisjon for at fylkeslagene først spiller inn sine kandidater til valgkomiteen, før det gjennomføres to runder med høringer i partiorganisasjonen.

Deretter skal valgkomiteen presentere sin innstilling før landsmøtet. Når dette skjer er enda ikke bestemt.

Bollestad tar over

Inntil partiet har funnet Ropstads erstatter, er det KrFs første nestleder Olaug Bollestad som fyller rollen som fungerende partileder.

Både Bollestad og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er blitt pekt ut som aktuelle kandidater til ledervervet, men ingen av dem ville fredag bekrefte at det er tilfellet.

Bollestad sier til NTB at hun er opptatt av å følge de formelle prosessene i partiet for å unngå mer uro.

– Jeg skal svare valgkomiteen. Det er ikke fordi jeg ikke vil svare på spørsmålet ditt, men hvis vi ikke følger de formelle organene nå, så får vi strekk i laget, og vi får ikke den gode prosessen som skaper tillit i organisasjonen, sier Bollestad.

Hun vil ikke svare på hvordan prosessen blir fram til partiet holder sitt ekstraordinære landsmøte i november, eller hvilken rolle hun skal spille i den.

– Nå skal vi først bestemme hvordan prosessen skal være i landsstyret her i dag, og etter det skal jeg svare valgkomiteen, sier Bollestad.

Taus om eget kandidatur

Også Ulstein var ordknapp da han ankom landsstyremøtet fredag ettermiddag.

I likhet med Bollestad viste han til de formelle prosessene i partiet, men bekreftet samtidig at mange har kontaktet ham etter at Ropstad kunngjorde sin avgang.

Ulstein sier det er «kjekt at mange tenker at en kan være aktuell til en sånn rolle».

– Nå er det de formelle organene til partiet jeg skal snakke med om dette med, sier Ulstein, som vektlegger at det er viktig å unngå en ny lederkamp.

– Ingen i KrF ønsker noen nye kamper. Det har vi hatt tidligere, men jeg er ganske trygg på at vi får en god runde på dette, sier han.

Vil unngå lederstrid

KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, mener det haster med å få på plass partiets nye leder for å unngå en langvarig lederstrid.

– Jeg håper vi skal få en god prosess rundt både evalueringen av valgresultatet vi dessverre har fått servert, og ikke minst at vi får en permanent leder på plass så fort som mulig, sånn at vi ikke skaper et vakuum og i verste fall en langvarig lederstrid. Det trenger vi ikke nå, sier Grøvan til NTB.

Han vil ikke røpe hvem han mener bør ta over sjefsstolen etter Ropstad, men peker i likhet med flere KrF-politikere på at det er en fordel om partiets nye leder sitter på Stortinget. Dermed begrenser valget seg til Bollestad eller Ulstein.

– Det gir en plattform til å bli synlig i det politiske landskapet på en annen måte enn fra en plass utenfor Stortinget. Det mener jeg gir noen åpenbare fordeler, sier Grøvan.

Takket partifeller for omsorgen

Det var i forrige uke Ropstad kunngjorde at han går av som KrF-leder og statsråd som følge av avsløringene knyttet til pendlerbolig-saken. Han ble fredag takket av med blomster på landsstyremøtet.

Der takket han for tilliten han er blitt vist og omsorgen han har fått fra partifeller etter at han innrømmet pendlerbolig-feilen og beklaget den.

Ropstad oppsummerer sine følelser rundt den korte tiden han ledet partiet med to ord: Takknemlighet og stolthet.

– Det er selvsagt vemodig og trist, men samtidig kjenner jeg en stor takknemlighet, og det hadde jeg behov for å si til landsstyret, også, sa Ropstad til NTB etter sin innledning til landsstyremøtet.

– De har sett forbi feilen og sett meg som menneske, og sett min familie. De har sendt hyggelige meldinger og blomster og utvist en veldig stor omsorg, sa han.

Også Bollestad vektla det vemodige i Ropstads avgang.

– Jeg har stor respekt for det valget Kjell Ingolf har tatt for seg og sin familie. Og jeg er glad i ham. Når du ser en som har det vondt, så får jeg vondt også. Derfor er dette en litt vond dag.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 6 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte