Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
24 september 2021 12:35
Del på Facebook
Statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde fredag at Norge snart skal gjenåpnes.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde fredag at Norge snart skal gjenåpnes.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag klokka 16.00 blir det en mer normal hverdag i Norge. Etter over ett og et halvt år med inngripende koronatiltak, gjenåpner samfunnet omtrent for fullt.

– Dette er en merkedag, sa statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen fredag – 561 dager etter at hun innførte de strengeste tiltakene i fredstid i Norge.

Gjenåpningen betyr at enmetersregelen ikke gjelder lenger, at det er slutt på kravet om bordservering og innslippsstopp på utesteder, og at antallsbegrensningene på arrangementer oppheves.

En beveget helseminister Bent Høie (H) benyttet også sjansen til å brette sammen tommestokken sin. Men å knekke den ville han ikke.

– Kortversjonen av dette: Nå kan vi leve som normalt, sa Solberg, som takket alle som bor i Norge for innsatsen.

Grundig vurdering

Statsministeren pekte på at smittetallene synker, at sykehusinnleggelsene har flatet ut, og at regjeringen i løpet av få uker forventer at store deler av den norske befolkningen er fullvaksinert.

– Koronaviruset kommer til å være blant oss også i årene framover, men vaksinasjonen har i stor grad tatt brodden av pandemien, sa statsministeren.

Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har anbefalt regjeringen å gå over til en normal hverdag med økt beredskap ved månedsskiftet. Folkehelseinstituttet mener også at det er liten risiko for at epidemien skal komme ut av kontroll eller true helsetjenestens kapasitet framover.

– Dette er bakgrunnen for at regjeringen etter en grundig vurdering har kommet til at vi i morgen klokka 16.00 går over til en normal hverdag, sa statsministeren.

I praksis betyr det at noen fortsatt vil bli smittet og syke, og statsministeren understreket at uvaksinerte personer nå må gå og vaksinere seg.

– Jeg tror ikke alt blir akkurat som før. Jeg tror det som vi har vært igjennom, vil prege oss resten av livet, på godt og vondt, sa Solberg.

Ga Høie en klem

På spørsmål fra NTB om det er mulig å få se en klem eller et håndtrykk mellom helseminister Bent Høie (H) og statsministeren, svarte Høie.

– Nei, ikke håndtrykk, men vi kan klemme.

Han understreket at de to har kunnet klemme hverandre en god stund allerede fordi de begge er fullvaksinert.

– Men håndtrykkene må vi vente med til i morgen, sa Solberg.

Den avtroppende statsministeren sier det er veldig deilig nå å kunne åpne Norge opp igjen.

– Det norske folk har gjort en enorm innsats i denne perioden. Det er veldig mange det er grunn til å takke for at vi har fått dette til, sa hun.

Lemper på innreiseregler

I tillegg til at ulike restriksjoner innenlands oppheves, blir det også lørdag ettermiddag lempet på innreisereglene til Norge.

Innreiserestriksjoner fra EU/Schengen, Storbritannia og såkalte lilla land blir opphevet. Reisende fra oransje områder og barn under 18 år må ikke lenger i innreisekarantene.

Videre fjernes karantenehotell som krav, men det opprettholdes som et tilbud for dem som ikke har et egnet karantenested, og Utenriksdepartementets reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.

Fortsatt noen råd

Til tross for lettelsene i samfunnet vil det fortsatt være krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19, og trafikklysmodellen skal bare brukes i helt spesielle tilfeller i skoler og barnehager, etter lokale vedtak.

Personer som får symptomer på luftveisinfeksjon, bør fremdeles teste seg. Det gjelder også vaksinerte.

– Vi beholder også de rådene vi har blitt så godt kjent med: Om å vaske hendene ofte, hoste i et lommetørkle eller i albuekroken og holde oss hjemme hvis vi er syke, sier Solberg.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse