Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 januar 2022 11:38
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elleve miljøorganisasjoner ber statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hindre utbygging i vernede vassdrag. Men Støre utelukker ikke at noe utbygging kan skje.

Elleve miljø- og friluftslivsorganisasjoner har gått sammen om et opprop hvor de ber Støre hindre utbygging av vannkraft i vernede vassdrag.

– Å oppheve vern av natur så snart det oppstår en krevende situasjon, er en farlig vei. Vi ber deg sikre de vernede vassdragene våre, heter det i oppropet, som blant annet er signert Naturvernforbundet, Greenpeace Norge, WWF Norge, Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender.

Organisasjonene krever at statsminister Jonas Gahr Støre gir en umiddelbar bekreftelse på at vernede vassdrag har en reell beskyttelse og at de ikke blir en del av mandatet til den kommende energikommisjonen.

Diskusjonene går i Ap og Høyre

Tidligere har Senterpartiet og Fremskrittspartiet som eneste partier stemt for et forslag om å øke kraftproduksjonen ved å åpne vernede vassdrag for utbygging. Nå går diskusjonen både i Høyre og Arbeiderpartiet.

Terje Aasland (Ap), leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sa i nyttårshelgen at det ikke er tvil om at Norge trenger mer strøm.

– I forbindelse med energikommisjonen vil det være naturlig å diskutere hvordan vi kan få mer ut av eksisterende vannkraft, men også se om det er mulig å bygge ut mer av det som har vært vernet, sa han.

Åpner for å se på utbygging

I spontanspørretimen på Stortinget onsdag sa Støre at verning av vassdrag og beskyttelse av naturverdiene i Norge er noe han holder høyt.

– Så er det framholdt at det finnes ny teknologi som gjør det mulig å hente noe ressurser uten at det går ut over disse naturverdiene, og det er pekt på muligheten som ligger tilknyttet til det med regulering av vann, flomfare og så videre. Det er vi helt åpne for å se på og gjøre det på en grundig måte, sa han.

Uttalelsen kom som svar på et spørsmål fra Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson Nikolai Astrup. Han ville vite om statsministeren var enig i at det er mulig å utnytte deler av vannet i vernede vassdrag til kraftproduksjon uten at dette går på bekostning av verneverdiene, særlig hvis vassdragene er flomutsatte.

– Det er jo ikke snakk om å legge fossefall i rør, sa han.

– Det er snakk å utnytte deler av vannpotensialet som ligger der.

Astrup argumenterte videre for at økt nedbør på grunn av klimaendringene taler for å utnytte noe av vannet i disse vassdragene til kraft for å forhindre at de flommer over.

Venstre: – Utrolig

Venstres Ola Elvestuen reagerer sterkt på signalene fra Støre.

– Det er utrolig å høre Støre på den ene siden si at han holder naturverdier høyt, men i neste setning være helt åpen for å se på utbygging av vernede vassdrag, sier Elvestuen og fortsetter:

– Jeg tror stortingsflertallet har glemt definisjonen av varig vern. Det norske naturmangfoldets største trussel er denne regjeringen, sier han.

Til sammen er 389 vassdrag i Norge enten helt eller delvis vernet mot utbygging.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse