Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
12 januar 2022 11:38
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Elleve miljøorganisasjoner ber statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hindre utbygging i vernede vassdrag. Men Støre utelukker ikke at noe utbygging kan skje.

Elleve miljø- og friluftslivsorganisasjoner har gått sammen om et opprop hvor de ber Støre hindre utbygging av vannkraft i vernede vassdrag.

– Å oppheve vern av natur så snart det oppstår en krevende situasjon, er en farlig vei. Vi ber deg sikre de vernede vassdragene våre, heter det i oppropet, som blant annet er signert Naturvernforbundet, Greenpeace Norge, WWF Norge, Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender.

Organisasjonene krever at statsminister Jonas Gahr Støre gir en umiddelbar bekreftelse på at vernede vassdrag har en reell beskyttelse og at de ikke blir en del av mandatet til den kommende energikommisjonen.

Diskusjonene går i Ap og Høyre

Tidligere har Senterpartiet og Fremskrittspartiet som eneste partier stemt for et forslag om å øke kraftproduksjonen ved å åpne vernede vassdrag for utbygging. Nå går diskusjonen både i Høyre og Arbeiderpartiet.

Terje Aasland (Ap), leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sa i nyttårshelgen at det ikke er tvil om at Norge trenger mer strøm.

– I forbindelse med energikommisjonen vil det være naturlig å diskutere hvordan vi kan få mer ut av eksisterende vannkraft, men også se om det er mulig å bygge ut mer av det som har vært vernet, sa han.

Åpner for å se på utbygging

I spontanspørretimen på Stortinget onsdag sa Støre at verning av vassdrag og beskyttelse av naturverdiene i Norge er noe han holder høyt.

– Så er det framholdt at det finnes ny teknologi som gjør det mulig å hente noe ressurser uten at det går ut over disse naturverdiene, og det er pekt på muligheten som ligger tilknyttet til det med regulering av vann, flomfare og så videre. Det er vi helt åpne for å se på og gjøre det på en grundig måte, sa han.

annonse

Uttalelsen kom som svar på et spørsmål fra Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson Nikolai Astrup. Han ville vite om statsministeren var enig i at det er mulig å utnytte deler av vannet i vernede vassdrag til kraftproduksjon uten at dette går på bekostning av verneverdiene, særlig hvis vassdragene er flomutsatte.

– Det er jo ikke snakk om å legge fossefall i rør, sa han.

– Det er snakk å utnytte deler av vannpotensialet som ligger der.

Astrup argumenterte videre for at økt nedbør på grunn av klimaendringene taler for å utnytte noe av vannet i disse vassdragene til kraft for å forhindre at de flommer over.

Venstre: – Utrolig

Venstres Ola Elvestuen reagerer sterkt på signalene fra Støre.

– Det er utrolig å høre Støre på den ene siden si at han holder naturverdier høyt, men i neste setning være helt åpen for å se på utbygging av vernede vassdrag, sier Elvestuen og fortsetter:

– Jeg tror stortingsflertallet har glemt definisjonen av varig vern. Det norske naturmangfoldets største trussel er denne regjeringen, sier han.

Til sammen er 389 vassdrag i Norge enten helt eller delvis vernet mot utbygging.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Bjørn JacobsenOg... Snipp... snapp... snute... så var MA.. UTE
@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte