Ekstremværet Gyda har allerede ført til evakueringer og stengte veier. Utover dagen fortsetter det å regne kraftig, og flere skred- og flomhendelser er ventet.
– Det regner godt nå, særlig i Møre og Romsdal og i Trøndelag, så vi kan si at ekstremværet er i rute, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.
Ifølge meteorologen vil ikke nedbøren tilta i styrke utover dagen, men holde seg på samme intensivitet som det siste døgnet. På et døgn har det bøttet ned mellom 70-125 millimeter, noen steder enda mer, ifølge Yr. De neste tolv timene ventes det opptil 60 millimeter til. Over 1000 meter kommer den trolig som snø.
– Ekstremvær på vinterstid er ofte langvarig og med mye regn, i motsetning til om sommeren, da det kan regne kraftig i en kort periode, sier Granerød.
Regnet skal gi seg utover kvelden
I Meråker i Trøndelag har det regnet like mye de siste 24 timene som hele nedbørsnormalen for januar. En rekke andre steder har fått omtrent 70 prosent av normal nedbørsmengde for hele januar på ett døgn.
Meteorologen venter at regnet avtar i 19-tiden torsdag, men det betyr ikke slutten på ekstremværet.
– Flom henger gjerne litt etter fordi vannet samler seg opp og elvene vokser, forklarer Granerød.
NVE regner med at ekstremværet Gyda vil kulminere natt til fredag.
– Vannføringen vil fortsette å stige, og det ventes at toppen kan nås sent torsdag eller tidlig fredag morgen. Dette avhenger både av nedbør og temperaturutvikling, sier direktør Brigt Samdal i skred- og vassdragsavdelingen i NVE.
NVEs stasjoner har registrert flomvannføring i Vestland fylke, Møre og Romsdal og Trøndelag. Særlig i de to sistnevnte fylkene har de merket Gyda.
Måtte svømme fra bilen
I Trondheim måtte to personer svømme fra bilen sin etter å ha kjørt på en oversvømt vei ved undergangen på E6 ved Ekra, skriver Trønderbladet. Bilen ble stående under vann.
Ifølge Dagbladet måtte brannvesenet bruke båt for å hente en kvinne ut av et spikertelt på Meråker camping i Trøndelag etter at plassen var blitt oversvømt.
Til VG forteller Håvard Krangnes ved Vindøla camping at campingplassen hans står under vann. Samtidig må han hjelpe foreldrene med å evakuere et sauefjøs med 350 sau på grunn av flomfare.
– Det er levende individer og prioriteringen nå. Det på campingen er bare døde ting. Jeg skulle vært der også, men det er lite vi får gjort, sier Krangnes til avisa.
FIere evakuert
I Sjøholt i Ålesund har 16 boliger med 37 personer blitt evakuert på grunn av jordras, i Eresfjord er 44 personer evakuert på grunn av fare for flom og i Sunndal har én bolig blitt evakuert grunnet ispropp i elva Driva.
– Det blir fortløpende vurdert om det er behov for ytterligere evakueringer og hvor lenge evakueringen skal vare, skriver operasjonssentralen i Møre og Romsdal.
Oppfordrer til å la bilen stå
Statens vegvesen oppfordrer på sine nettsider til å la bilen stå i de mest berørte områdene. Det gjelder særlig for Møre og Romsdal og Trøndelag.
– Forholdene er så krevende, og ting endrer seg raskt i de mest berørte områdene. Vi oppfordrer folk til å la bilen stå om det er mulig og ikke ta unødvendige risikoer, sier Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.
<p>(©NTB)<br></p>