Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 januar 2022 08:38
Del på Facebook
Det er de eldste aldersgruppene som røyker mest, men for første gang er andelen kvinner høyer enn andelen menn. Foto: Frank May / NTB
Det er de eldste aldersgruppene som røyker mest, men for første gang er andelen kvinner høyer enn andelen menn. Foto: Frank May / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andelen daglige snusere har gått opp til 15 prosent i 2021 fra 13 prosent i 2020.

– Andelen daglige snusbrukere er nå på det høyeste den har vært noen gang. På ti år har andelen i befolkningen som bruker snus daglig, nesten doblet seg, fra 8 til 15 prosent, sier konsulent Sindre Mikael Haugen i SSB.

Mer enn dobbelt så mange menn som kvinner bruker snus daglig. Blant menn er andelen 21 prosent, mens den er 8 prosent for kvinner.

Færre røyker

Andelen som røyker, har på sin side de siste årene gått kraftig ned. I 2021 var det 8 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år som opplyste at de røyker daglig, en svak nedgang fra 2020, da andelen var 9 prosent.

Nedgangen har vært mindre markant hos kvinner enn hos menn. I 2021 var det klart flere kvinner enn menn som røykte. 9 prosent av norske kvinner røyker daglig, mot 6 prosent av menn.

– Personer i alderen 55–64 år røyker mest, selv om også andelen dagligrøykere i denne gruppen har sunket fra 2020, fra 17 til 14 prosent, sier førstekonsulent Sindre Mikael Haugen i SSB.

Helsedirektoratet: Gledelig nedgang i røyking

Fungerende avdelingsdirektør Erlend Bø for miljø og helse i Helsedirektoratet syns det er gledelig å se at andelen røykere blir lavere.

– For 20 år siden røykte hver tredje nordmann daglig. Norge er, så vidt vi vet, det landet i verden som har hatt den bratteste nedgangen i antall dagligrøykere, sier han til NTB.

Han mener at røykeslutt er det aller viktigste man gjør for helsa, og sier at noe av det viktigste helsemyndighetene gjør er å sørge for at ikke nye generasjoner begynner å røyke.

– Det er ekstra gledelig at svært få unge oppgir at de røyker (16-24 år = 1 prosent daglig).

Helsedirektoratets app Slutta er i år 10 år, og den er lastet ned over en million ganger.

– Vi får tilbakemeldinger om at de som bruker appen, synes den er veldig motiverende når de slutter, sier han.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 5 timer siden Etterlyser rømling internasjonalt
TK viser usladdet bilde.
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse